Sosyal Medya

Erol Taşdelen: BDDK düzenlemesi ‘bağımsız denetim rapor’ ücretlerini uçurdu

11 Ağustos 2022

BDDK Temmuz başında TL Kredilerine yönelik kısıtlayıcı tedbirlerinden biri de firmalardan “Bağımsız Denetim Raporu” hazırlanması koşulu getirmesi birden binlerce firmanın Bağımsız Denetim Raporu hazırlanması için bu yönde hizmet veren firmalara koşmasına neden oldu.

Bankalar firmalardan taahhütname alıyor

Bankalar TL kredi kullanacak firmalardan Bağımsız Denetim Raporu alınacağı yönünde taahhütname alınması firmaların Bağımsız Denetim firmalarında yığılma yaratmış durumda. Zira, bazı bankalar taahhütname almakla yetinmiyor, firmalardan  Bağımsız Denetim Raporu firmalar ile işlemlerin başlatıldığının kanıtlanması için yapılan sözleşmeyi talep ediyor. Yani, ortada rapor olmasa da şimdilik sözleşme gerekiyor.

Bağımsız Denetim firmaları talebe yetişemiyor

Piyasadan ani ve yoğun gelen talep karşısında Bağımsız Denetim Raporları yetersiz kaldı ve rapor hazırlama ve teslim süresi uzamaya başladı. Bazı firmalarda 2022 yılı tamamen dolu olup yıl sonuna kadar yeni firma almayacağını belirtirken; iş yoğunluğundan rapor kalitesi de düşmüş durumda. Zira, Bağımsız Denetim Raporu hazırlayan firmalarda teknik personel gelen yoğun talebe yetişemez hale gelmiş durumda. Bağımsız Denetim firmalarında iş yükü artarken analist ücretleri de 2-3 katına çıkmış durumda. Firmaların personel alımına yönelik iş ilanları artarken karşılıklı personel transferleri de hızlanmış durumda.

Rapor ücretleri anormal arttı

BDDK’nın TL kredilerine yönelik fren gören düzenlemeleri Bağımsız Denetim Raporu hazırlayan firmaların işlerini yoğunlaştırırken düzenleme öncesi 30-50 bin lira arasında hazırlanan Raporlar için Ağustos ayında 250-300 bin lira istenmeye başlandı. BDDK veya Çalışma Bakanlığı bu yönde tarife ücreti belirlemeyince her firma keyfi olarak Rapor hazırlama ücret tarifesi uygulamaya başladı.

Firmalar mağdur oldu

BDDK’nın ani düzenlemesi firmaları Rapor hazırlamaya zorlarken 250-300 bin lira gibi anormal bir maliyet ile de karşı karşıya kaldılar. Üstelik bu ücreti her sene ödeyecekleri için firma maliyetlerine ek bir külfet gelmiş durumda.

Hangi firmalar zorunlu Bağımsız Denetim Raporu hazırlayacak?

BDDK açıklamasında, “660 sayılı KHK ile ilgili düzenlemeler uyarınca bağımsız denetine tabi bir şirket ( Şirket )” olması halinde düzenlemeye tabi dendi. İyi de bu ne demek; hangi firmalar Bağımsız Denetime tabi. Bunun için 3 şartta en az ikisini, iki yıl arka arkaya sağlamanız gerekiyor. Nedir bu şartlar;

  1. Aktif büyüklüğü 35 milyon TL’den fazla olan firmalar;
  2. Net Satışları ( cirosu ) 70 milyon TL’den fazla olan firmalar;
  3. Çalışan sayısı 175’den fazla olan firmalar;

Bu üç koşuldan en az ikisini 2 yıl arka arkaya sağlıyor ise firmanız, Bağımsız Denetim Raporu hazırlatması gerekiyor.

KOBİ tarzı firmalar “maliyetleri nasıl düşürelim” diye çırpınırken üzerinde 250-300 bin liralık hesapta olmayan bir maliyetin gelmesi piyasalarda tepkilere neden oluyor, biline!

Erol TAŞDELEN – Ekonomist   www.bankavitrini.com

Tüm Yazarlar

Yazarın Diğer Yazıları