Sosyal Medya

Çetin Ünsalan Yazdı: ‘Pozitif ayrışma…’

11 Ekim 2022

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, son işsizlik verilerini değerlendirirken, Türkiye ekonomisinin dünyadaki gelişmelerden pozitif ayrıştığına dair vurgusunu tekrarladı. Bunu hangi kriterlerle iddia ediyoruz?

Göstergelere baktığımızda… Peki göstergelere bakmak doğru bir yaklaşım mı? Elbette doğru. Tek bir şartla, göstergelerin aynı zamanda gerçeği de yansıtması ve manipüle edilmemesi kaydıyla…

Sadece tek haneye düşen işsizlik rakamından bile göstergelerimizin tartışmalı olduğu ortada. Aynı fotoğrafı enflasyondan dış ticarete, rezervlerimizden büyümemize kadar her alan için söyleyebiliriz.

Peki diyelim ki bu tartışmanın içine girdik. İktidar kanadı doğru dedi; matematik ve sokağın gerçekleri yanlış diye meseleyi ortaya koydu. Bu inatlaşmanın kime ve neye faydası var?

Yani sizin bir takım rakamlar üzerinden sahte ve geçersiz övünme bahaneleri bulmanız, sadece bir bölüm seçmen üzerinde etkili olabilir; ama hayatın gerçeklerini değiştirmez.

Gerçekleri değiştirmediği ya da sorunları ortadan kaldırmadığı gibi, problemlerin daha da ağırlaşarak önümüze gelmesine neden olur. Gerçeği reddeden psikolojik sıkıntıları olan bireylere benzedik.

Oysa ülkemizde ağırlaşan ve yaklaşım nedeniyle daha da ağırlaşmaya aday problemleri ortadan kaldırmanın birinci yolu, onlarla yüzleşmekten geçiyor. Yüzleşeceksiniz; durumunuzu tespit edeceksiniz ve ardından da çözüm adına neler yapılabileceğini, eldekileri dikkate alarak konuşacaksınız.

Fakat biz büyük bir akıl tutulması içinde sorunları reddedip, daha da fenası meseleyi yaşayanları da ikna ederek, ekonomik meseleleri aşabileceğimize dair, kaynağı belirsiz, akıl dışı bir inanca kapıldık.

Hiçbir algı ve toplumsal psikoloji, gereğini yapmadığınız bir fotoğraf içerisinde sonuç vermez. İnanmıyorsanız tüm başarıları verdiği gaz (!) ve motivasyona bağlanan, ama hakikatin bununla uzaktan yakından ilgisinin olmadığı Fatih Terim’in hayatına bakın. Terim Belgeseli, aslında başarının asla tesadüflere bağlı olmadığını, akıl, bilim ve çalışma ürünü olduğu kadar, inovatif bakış açısını, tekniğe dayandıran yeteneklerle bezenmiş, analitik bir zekanın ürünü olduğunu bir kez daha bize gösteriyor.

Yoksa Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, çıksın ekranlara sabahtan akşama kadar sorunlar yumağının içinde boğuşan insanlara gaz verip ekonomiyi düzeltsin. Bunun mümkün olmadığını ve olmayacağını göreceksiniz.

Daha garip olan bunu Bakan Nebati ve embedded gazetecilik yapmaya alışmış medya organları dışında herkesin görüyor olması. Ama Bakan ısrarcı. Bakın bu halimizle gerçekten dünyadan ayrışıyoruz. Ne yöne doğru? Ona da siz karar verin.

[email protected]

 


İLGİLİ HABERÇetin Ünsalan Yazdı: 'Ankara’nın leğeni geri döndü...'Çetin Ünsalan Yazdı: ‘Ankara’nın leğeni geri döndü…’

İLGİLİ HABERÇetin Ünsalan Yazdı: Gözü olan görür mü?Çetin Ünsalan Yazdı: Gözü olan görür mü?

İLGİLİ HABERÇetin Ünsalan Yazdı: Sosyal konut mu; yeni bir fon mu?Çetin Ünsalan Yazdı: Sosyal konut mu; yeni bir fon mu?

İLGİLİ HABERÇetin Ünsalan Yazdı: Gidersen git...Çetin Ünsalan Yazdı: Gidersen git…

Tüm Yazarlar

Yazarın Diğer Yazıları