Sosyal Medya

Çetin Ünsalan Yazdı: ‘Esnaf yaşam, Başkan tribün derdinde…’

20 Temmuz 2022

Son dört yılda 500 bine yakın esnaf kepenk indirdi. Halen açık olanların ise ne kadar ayakta durabildiği ciddi bir tartışma konusu. Pandemide yalnız bırakılan, komik rakamlar verilip, sonra da faiziyle geri istenen bu kesim, esasen ülke ekonomisinin de taşıyıcı kolonu niteğinde.

Zaten yıllar içerisinde ekonomik olarak sıkıntıya düşen, büyük ölçüde kredi kartı ve ticari kredi borçlusu haline dönüşen esnaf kesimi alarm veriyor. Sadece Haziran ayında 10 bin 826 esnafın kapattığı belirtiliyor. Yılın altı ayının bilançosu ise daha ağır. 58 bin esnafın işyerlerini terk ederek, ekonomi tarihinde bir rekora imza attığına dikkat çekiliyor.

Bag-Kur primlerini ve son gelen prim zamlarını saymıyorum bile… Orada tam bin infial yaşanıyor. Mevcut primlerini ödeyemeyen insanların ödeyecekleri rakama zam yaptılar. Elbette işsizden sağlık sigortası primi isteyen bir yaklaşımın olduğu ortamda bu da çok garipsenecek bir durum değil.

Peki tüm bu fotoğraf içerisinde esnafın en üst kuruluşu TESK, yani Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu neyin derdinde? Enflasyon nasıl düşer? Şüphesiz bu ülkede ekonomiyle ilgilenen herkesin ortak derdi bu.

Elbette bunu düşürmek için çareler aranmalı. Fakat enflasyonla mücadele kapsamında üyelerine neredeyse terörist muamelesi yapılan, en hafif tabiriyle fırsatçı, stokçu suçlamaları yöneltilen bir Konfederasyon’un gündemi bu mu olmalı?

TESK Başkanı Bendevi Palandöken, Perakende Yasası çıkarılırsa, enflasyonun düşeceğini iddia etti ve bu konuda talepte bulundu. Ülkede gerçekten bir Perakende Yasası gerekiyor mu? Şüphesiz gerekiyor. Fakat bunun ne mevcut sorunları çözebilme şansı var; ne de enflasyonu düşürme olanağı…

Ekonomi yönetiminin değirmenine su taşıyan, gizli bir söylem geliştirilen bu yaklaşımla, aslında enflasyonun üretimsizlikten, maliyet artışlarından değil de, bir takım fırsatçılardan kaynaklandığına dolaylı yoldan vurgu yapılıyor.

Öncelikle bu başlı başına gerçekleri saptırmaktır ve büyük bir ayıptır. Temsil edilen kesimin bunca sorunu varken, suç isnat edilmişken, derdi dinlenmezken, ayakta duramazken, hatta patır patır kepenk indirirken TESK’in işi hatayı üstlenmek ya da enflasyonu düşürmek mi?

Sadece bu da değil. Diyelim ki buna dertlendi ve bu yolla hem beklenen Yasa’nın çıkması için ortam yaratıyor; hem de gerçekten enflasyonun düşmesini amaçlıyor. Sebep doğru değilse sonuç da istenen gibi çıkmaz bir…

Enflasyonun nedeni etiket fiyatları değil üretim ve taşıma maliyetleridir iki… Bugün bir yasal düzenleme yapsanız, kazanılmış haklar aynen devam edeceğinden daha büyük bir kaosun kapısını açarsınız üç…

Türkiye’nin perakende sistemini yeniden tanımlamaya ve gerekirse yaptırımlarla yeni uygulamalara geçmeye, büyüğün küçüğü finanse ettiği Avrupa’daki gibi yaklaşımlara ihtiyacı var. Ama esnafın Başkanı öyle bir açıklama yapıyor ki, hem çözüm olmayacak, hem de tüm suçlamaları kabul eder cinsten. Şimdi bu hak mı?

[email protected]

 


İLGİLİ HABERÇetin Ünsalan Yazdı: Enflasyon koşar adım geliyor!Çetin Ünsalan Yazdı: Enflasyon koşar adım geliyor!

İLGİLİ HABERÇetin Ünsalan Yazdı: 'Model ararken kaybolduk...'Çetin Ünsalan Yazdı: ‘Model ararken kaybolduk…’

İLGİLİ HABERÇetin Ünsalan Yazdı: Rekor bunun neresinde?Çetin Ünsalan Yazdı: Rekor bunun neresinde?

İLGİLİ HABERÇetin Ünsalan Yazdı: Ekonomik güven ne anlatıyor?Çetin Ünsalan Yazdı: Ekonomik güven ne anlatıyor?

Tüm Yazarlar

Yazarın Diğer Yazıları