Sosyal Medya

Çetin Ünsalan: F35’ler ne oldu?

18 Temmuz 2022

F35’ler ne oldu?

Son NATO Zirvesi’nde F16’ların Türkiye’ye verileceği belirtildi. Hatta ABD Başkanı Biden’ın ‘Türkiye’ye F16 satmamız gerekiyor’ diye bir ifadesi oldu. Hatta o süreçten sonra bu bir zafer olarak da iç medyada servis edildi.

Bugüne gelmeden önce ortada garip bir sorunun yanıtı o zaman da eksik kaldı; hatırlatayım. Biz niye F16 alıyoruz? Yıllarca burada bu uçakları ürettiğimizi dinledik. Üretmiyor muyduk; yok üretiyorsak niye satın alıyoruz?

Medya kakofonisi içinde o soru kaynadı gitti. Ama bizim asıl problemimiz F16 değildi ki? Çalışmalarına maddi katkıda da bulunduğumuz F35 meselesiydi. Kimse bundan söz etmiyor? O dönemde F35 yerine F16 almayı teklif ettik. Niye? Bilmiyorum.

Derdimiz uçak almak mı; teknolojik bir ürünün parçası olmak mı? Eksen burada kaydı zaten. Hangisi gerekli bilmiyorum; uzmanlık alanım değil. Ama parası ödediğimiz bir şeyin karşılığını alamadığımızı anlayacak kadar ekonomiden anlıyorum.

Onun yerine niye ürettiğimizi söylediğimiz bir şeyi satın almayı teklif ettiğimizi ise hiç anlamıyorum. Bunlar zaten basil başına sorun. Fakat iş burada bitmedi. Paramızı geri alamadığımız gibi, ürettiğimiz ürünü de almamız mümkün olmadı.

Önce üstüne para istediler; sonra da 4 gün önce ABD Başkanı Biden çıkıp şu açıklamayı yaptı: “Türkiye’ye F16 savaş uçaklarının satışına karşı çıkmayı sürdüreceğim.” Bizimkilerden tık yok.

Yetmedi hafta sonu F16’lar ile ilgili bir gelişme daha yaşandı. “ABD Temsilciler Meclisi, savunma bütçesini de içeren Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa (NDAA) tasarısına Türkiye’ye F-16 satışını şarta bağlayan eklemeyi kabul etti…

…önerge, ABD Başkanının Türkiye’ye F-16 satışı yapması için Kongrenin iki kanadından Dışişleri ve Silahlı Kuvvetler Komitelerine bu satışın ABD’nin ulusal güvenlik menfaatlerine uygun olduğunu ve satılan F-16’ların “Yunanistan hava sahasına yönelik sürekli ihlallerde kullanılmayacağını” sağlamak için somut adımlar atması taahhüdünü öngörüyor…”

İşler iyice karıştı; bizimkilerden yine tık yok. İki sene önce de medyaya yansıyan şöyle bir gelişme yaşanmıştı: “Türk Hava Kuvvetleri için üretilen 8 adet F-35A savaş uçağı, sözleşme ile Amerikan Hava Kuvvetleri’ne devredildi.”

Parasını ödedik, parayı vermiyorlar. Uçağı da vermiyorlar. Yerine nedenini anlamadığımız bir biçimde F16 modernizasyonu istedik. Onu vermek yerine satacaklarına dair açıklamalarda bulundular.

NATO Zirvesi’nde satacaklarını söylediler. Şimdi satmayı da şarta bağlıyorlar. Günün sonunda biz de bunu zafer nidaları içinde dinliyoruz. Yılmaz Erdoğan’ın Organize İşler filmindeki replik gibi: “Para nerede? Yarın ödeyecekler. Araba nerede? Müşteride… Para nerede? Yarın ödeyecekler? Son bir soru: Sahi tüm bunlara neden olan S400’ler nerede?

[email protected]

 

Tüm Yazarlar

Yazarın Diğer Yazıları