Sosyal Medya

Çetin Ünsalan: 71,3 milyar doları kim aldı?

12 Eylül 2022

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, kur korumalı mevduat ve katılım hesaplarıyla ilgili performansı paylaştı. Sistemin ne kadar tuttuğunu anlatmak için de 1,3 trilyon TL’lik hacme ulaşıldığını söyledi.

Rakamı aklınızda tutun, buraya tekrar döneceğim. Bir kez daha hatırlatmak isterim ki, ortada ekonomik model diye sadece bir bankacılık ürününden bahsediliyor. Bu akıl almaz ezberden vakit geçirmeksizin vazgeçmek şart. Çünkü ortada anlatılan şey ekonomik bir model değil.

Gelelim rakama… Bakan Nebati’nin ifadesine göre 1,3 trilyon TL’lik hacim söz konusu. Yani daha düz mantıkla baktığınızda bu meblağda bir rakamın dolardan çıkıp, TL’ye geçiş yapmış olması lazım.

1,3 trilyon TL, 9 Eylül 2022 tarihli kapanış üzerinden 18.22 kur ile 71,3 milyar dolar eder. Peki bu para nerede? Rezervlere bakıyorsunuz böyle bir hareketlenme yok. Merkez Bankası tarafından paylaşılan 18 Ağustos 2022 tarihli rezerv bilgilerine bakarsanız, brüt rezerv 113,7 milyar dolar,; net rezerv 4 milyar dolarlık yükselişle 15,7 milyar dolar.

Rezervin gerçek durumunu ortaya koyan swap hariç rakam ise eksi 52,7 milyar dolar. Yani yaklaşık 2 milyar dolarlık bir toparlanma var. Bu rakam zaten 57 ile 50 arasında gidip geliyor. Bundan da çok ciddi bir oynama olmadığını anlıyoruz.

Şimdi bu fotoğraf bize şayet 71,3 milyar dolar bozdurulup TL’ye döndüyse, kamunun kasasına girmediğini gösteriyor. Çünkü birileri bozduysa, birilerinin de almış olması lazım.

Yine yakın zamanda çıkan haberden anlıyoruz ki Hazine kamu kurumlarına da dolar satmıyor. Demek ki onların kasasında da değil. Bankalarda desek, orası da zaten takipte ve nefes alınmasına izin vermiyorlar.

Sanayici zaten dövizde duramıyor. Hatta durmaması için her şey yapılıyor. Para piyasaya girmiş olamaz. Çünkü böyle bir rakam piyasaya girse, bugün kur 18,22 seviyesinin çok altında olur.

Cumhurbaşkanı dost ülkelerden borç alındığını söylüyor. Swap anlaşmaları zaten malûm. 71,3 milyar dolar ortadayken, neden başkalarından borç aldık; onu da anlamıyorum.

O zaman 71,3 milyar dolarlık bir bilmece var ortada. Kamuda, bankada, sanayicide, piyasada değilse, Hazine’nin rezervlerinde çok büyük bir oynama yoksa, hatta söylendiği üzere borç niteliğinde bir para girmesine ragmen kasa aynı performans çizgisinde dönüyorsa yanıtını bekleyen bir soru var.

1,3 trilyon TL rakamı gerçek mi değil; yok şayet gerçekse birinin bozdurması için birinin de alması gerekiyorsa, 71,3 milyar dolar nerede?

 

[email protected]

Tüm Yazarlar

Yazarın Diğer Yazıları