Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Fransa ve Türkiye’den Ukrayna tahılı için ‘rakip’ planlar

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden kaynaklı gıda krizi dünyanın en yoksul kesimlerini tehdit ederken Fransa ve Türkiye, Ukrayna’da mahsur kalan tahılı dünyanın…

Fransa ve Türkiye’den Ukrayna tahılı için ‘rakip’ planlar

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden kaynaklı gıda krizi dünyanın en yoksul kesimlerini tehdit ederken Fransa ve Türkiye, Ukrayna’da mahsur kalan tahılı dünyanın geri kalanına taşıyabilmek için karşılıklı planlar ortaya attı. The Guardian, ortaya konulanları ‘rakip planlar’ diye nitelendirdi.

Birleşmiş Milletler, BM konvoylarının Ukrayna’nın Odessa limanından kalkarak tahıl taşıyacak gemilere İstanbul Boğazı’nı geçecek şekilde eşlik etmesini öneriyor. İtalya Başbakanı Mario Draghi, bu planı destekliyor. Ancak BM tasarısı olasılığını Rusya şu ana kadar reddetti.

The Guardian’ın Diplomasi Editörü Patrick Wintour’un aktardığına göre Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da bir BM tasarısı üzerine anlaşmaya varılabileceğinden şüpheli. Fransız lider, bunun yerine Romanya limanlarından taşınan tahılların miktarının ciddi anlamda artırılmasını öneriyor.

Öte yandan Türkiye de Ukrayna’nın üç farklı limanından çıkacak güvenli rotalardan tahılların taşınmasını öneriyor. Bu öneriyle ilgili en büyük soru işareti Ukrayna kıyılarının mayınlanmış olması. Ukrayna, Rusya’nın sürpriz bir saldırı yapmayacağına dair kesin bir BM garantisi verilmediği sürece mayınların kardırılmasına sıcak bakmıyor.

The Guardian’ın aktardığına göre mayınların temizlenmesi iki hafta alır ve siloların yeni hasat için eylül ayına kadar boşaltılması gerekir.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ticari gemilerin Ukraynalılar tarafından mayından uzak bölgelerden gidebilecek şekilde yönlendirilebilceğini belirtmişti.

Bu hafta Romanya’yı ziyaret eden Macron, Romanya’nın Constanta limanına giden kara ve demiryollarının iki katına çıkarılması çağrısında bulunmuştu.

T24

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler