Sosyal Medya

Genel

Beyaz eşya üretimi yılın ilk yarısında yüzde 5,6 daraldı

Beyaz eşya üretimi Haziran ayında yıllık bazda %7,8 azalarak gerileme eğilimini sürdürdü. Böylece, Ocak-Haziran döneminde sektörün üretimi bir önceki yılın…

Beyaz eşya üretimi yılın ilk yarısında yüzde 5,6 daraldı

Beyaz eşya üretimi Haziran ayında yıllık bazda %7,8 azalarak gerileme eğilimini sürdürdü. Böylece, Ocak-Haziran döneminde sektörün üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre %5,6 azaldı.

Mayıs’ta yılbaşından bu yana ilk kez yükselen beyaz eşya satışları Haziran’da yeniden düşüş kaydetti. Yılın ilk yarısında iç pazar bir önceki yılın aynı dönemine göre %8,2 oranında daraldı.

Sektörün miktar bazında ihracatı Haziran’da bir önceki yılın aynı ayına göre %6 oranında geriledi. Aynı dönemde değer bazında ihracat da %13,9 azaldı. Böylece, yılın ilk yarısında sektörün ihracatı adet bazında yaklaşık %1 artarken, değer bazında %6,5 düşüş kaydetti.

Mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksine göre, Haziran’da artan dayanıklı tüketim malı satın alma eğilimi Temmuz’da gerileme kaydetti. Söz konusu veri, devam eden enflasyonist baskılar ve konut piyasasında beklenen yavaşlama paralelinde ilerleyen dönemde beyaz eşya sektörüne yönelik tüketim iştahının azalabileceğine işaret etti.

Küresel tedarik zincirinde yaşanan aksaklıklar, girdi fiyatlarında devam eden yüksek seyir ve küresel talebin zayıflama işaretleri vermesi, üretiminin %75’ini ihraç eden sektörün performansı üzerindeki aşağı yönlü baskıyı artırıyor. Sektörde maliyetlerin yaklaşık %17’sini oluşturan yassı çelik ürünlerin AB ve Güney Kore’den ithalatının anti damping vergisine tabi tutulması ve sıcak sac ithalatının Rusya ve Ukrayna’ya bağımlı olması da beyaz eşya sektörünün üretiminin yanı sıra ihracat ve rekabet gücü üzerinde de risk oluşturuyor.

 

 

 

ekonomi.isbank.com.tr

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler