Sosyal Medya

Piyasa

ALB Yatırım: ‘Resesyon Endişesi Ekonomik Aktiviteleri Yavaşlattı…’

ABD ve Avrupa ekonomilerinde gıda ve enerji fiyatlarıyla yükselip genele yayılan enflasyon sonrasında merkez bankaları fiyatlarda yaşanan yükselişi yavaşlatmak için agresif faiz artışına gitti...

ALB Yatırım: ‘Resesyon Endişesi Ekonomik Aktiviteleri Yavaşlattı…’

ABD ve Avrupa ekonomilerinde gıda ve enerji fiyatlarıyla yükselip genele yayılan enflasyon sonrasında merkez bankaları fiyatlarda yaşanan yükselişi yavaşlatmak için agresif faiz artışına gitti. Merkez bankaları yapmış oldukları bu müdahaleler ile önce durgunluk sonrada resesyon beklentilerini yükseltti. Böylelikle hizmet ve imalat sektörlerinin ekonomik aktivitelerinde beklentilerin üzerinde bir geri çekilme gerçekleşti.

Perşembe günü S&P Global tarafından açıklanan haziran ayı öncü verilere göre;

Amerika Birleşik Devletleri;

Bileşik PMI 51,2 seviyesine gerileme gösterdi. Bu oran mayıs ayında 53,6 seviyesindeydi. Haziran ayında yayınlanan bu öncü veriye göre Temmuz 2020’den sonra en düşük seviyesine gerileme gösterdi.

Hizmet PMI 51,6 seviyesine gerileme gösterdi. Bu oran mayıs ayında 53,4 seviyesindeydi.

İmalat PMI ise 52,4 seviyesine gerileme gösterdi. Bu oran mayıs ayında 57,0 seviyesindeydi.

Euro Bölgesi;

Bileşik PMI 51,9 seviyesine gerileme gösterdi. Bu oran mayıs ayında 54,8 seviyesindeydi.

Hizmet PMI 52,8 seviyesine gerileme gösterdi. Bu oran mayıs ayında 56,1 seviyesindeydi.

İmalat PMI ise 52,0 seviyesine gerileme gösterdi. Bu oran mayıs ayında 54,6 seviyesindeydi.

Anketler, ABD ve Euro bölgesinde bulunan tüketiciler ve işletmeler artan fiyatlar ve sıkı para politikasına dair adımlarla karşı karşıya kaldıkça, dünyanın en büyük ekonomilerinde yavaşlamayı işaret ediyor.

S&P Global tarafından ABD ve Euro bölgesi PMI rakamlarına ilişkin açıklama yapıldı. Açıklamaya göre ABD PMI verisi pandemi kısıtlamalarının gevşetilmesinden sonra geri dönen tüketicilerden küçük bir patlama yaşayan hizmet firması, artık hane halklarını artan yaşam maliyetleriyle giderek daha fazla mücadele ettiğini ve temel olmayan mal üreticilerinin siparişlerinde benzer bir düşüş yaşandığını bildirdi. Euro bölgesinde PMI rakamlarına ilişkin yapılan açıklamada ise yaşam maliyetlerinde yaşanan artış ve tüketici güvenindeki düşüş bölge ekonomisinin büyümede sendelemeye uğrayacağını bildiriyor.

PMI: Türkçe karşılığı Satın Alma Yöneticileri olan bu ekonomik gösterge belirli bir sektörde ekonomik faaliyetlerin mevcut durumunu ve gelecek dönemlere ilişkin beklentileri göstermektedir. 0 – 100 seviyesi arasında açıklanan bu veride 50 seviyesinin altı bir daralma sinyalini temsil ederken 50 seviyesinin üstü bir genişlemeyi temsil etmektedir.

Ahmet Deniz YAĞBASAN
ALB Yatırım Araştırma Uzman Yardımcısı

 

Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

ALB Yatırım

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler