Sosyal Medya

YORUM: Anketlerden bir demet flu resim çiziyor

29 Temmuz 2022

ParaAnaliz prensip olarak anket haberlerini basın kaynağından hiç yorum eklemeden yayımlar. Yorumları köşe yazılarına saklarız. Bu haber “YORUM” çünkü cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri için yapılan anketlerde ortaya çıkan zıt sonuçları yansıtıyor.

En dipte ise FÖŞ’ün araştırma ekibi İstanbulAnalytics tarafından derlenen ve bu hafta yayınlanan 3 anketi kapsamayan Haziran-Temmuz anket ortalamaları var.    Bu tablo şüphe götürmeyecek şekilde Millet İttifakı’nın Cumhur’un önüne geçtiğini gösteriyor. Ya cumhurbaşkanlığı seçimi?  Okuyunuz…

 

Cumhurbaşkanlığı seçimi MetroPOLL anketi: Erdoğan’a görev onayı verenlerin oranı giderek düşüyor

 

 

MetroPOLL Araştırma, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın görev onayı konusunda yaptığı anket çalışmasının sonuçlarını paylaştı.

 

Ankette katılımcılara, “Genel olarak düşündüğünüzde Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı görevini yapış tarzını onaylıyor musunuz?” sorusu yöneltildi. Erdoğan’ın görev yapış tarzını onaylamayanlar, bir önceki aya göre yüzde 2,7’lik bir artışla, yüzde 53,7’ye ulaştı.

 

 

Karşı yorum AREDA’dan

 

Muhalefette hiçbir siyasi aktörün söylemleri, seçmen tabanında bir karşılık bulmuyor, onları ikna edemiyor. Yani burada sayın Cumhurbaşkanı’nın liderliğinim takdir gördüğünü net şekilde değerlendirebiliriz.

 

İttifaklar bağlamında değerlendirildiğinde Cumhur İttifakı’nın belli bir oranda daha önde olduğunu görüyoruz.

 

 

(Tablo aşağıda)

 

 

Genel seçimler  için Optimar:  AKP’nin oy oranı yükseliyor

 

AK Parti’nin oy oranında bir önceki aya göre bir miktar yükselişte var. Neden, diplomasideki gelişmeler genel şeylerde etkili olabiliyor. Gri alanda kalan Yeniden Refah Partisi, Zafer Partisi, Türkiye Değişim Partileri var. Bunlar henüz hangi ittifakta yer alacakları noktasında bir irade ortaya koymadılar. Bu sebepten dolayı bunların seçmeninin yöneldiği isim Cumhurbaşkanı olacak.

 

Muhalefetin en büyük problemi ise muhalefet. Umut vaat edebilen bir noktaya henüz gelemedi. Türkiye zor bir seçime giriyor. Bu zor tahmin, tahminini de zor. Şu anda sayın Erdoğan’ın araştırmalarda tüm rakiplerinin arasında öne çıktığını görüyoruz. Muhalefetin adayı açıklamaktan özellikle imtina ettiğini görüyoruz. Aday açıklandıktan sonraki süreçte de bizim ölçülerimiz kim Cumhurbaşkanı olacak, kim yürütmenin başı olacak onu ölçmek açısından biraz daha sağlıklı olacaktır.

 

Optimar’ın “Bugün seçim olsa oyunuzu hangi partiye verirsiniz?” sorusuna kararsızlar dağıtıldığı takdirde ankete katılanların yüzde 36.7’si “AK Parti” yanıtını veriyor. “CHP” diyenlerin oranı ise yüzde 26.3 çıkıyor. Üçüncü sırada yüzde 11.1’le “İYİ Parti” geliyor. Onu yüzde 10.1’le “HDP” takip ediyor. “MHP” ise yüzde 9.5 çıkıyor.

 

Karşı Yorum:  BUPAR/Erdal Akaltun: Cumhur İttifakı giderek oy kaybediyor

 

HDP’nin birinci parti olduğu illerde anket yaptıklarını belirten Akaltun, yurttaşlara Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ikinci tura CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kalırsa, kime oy vereceklerini sorduklarını söyledi.

 

İkinci turda blok olarak hareket edecek en büyük seçmenin HDP seçmeni olduğunu anlatan Akaltun, konuşmasına şu şekilde devam etti:

 

Bu durumda yurttaşların yüzde 70’i Kılıçdaroğlu’na oy verebileceğini söylüyor. Doğu seçmeninin AKP ile bağı kırıldı. Kürt seçmen ve AKP arasında kırılma var. Gelecekle ilgili bir korku hakim. Yaklaşık 10 milyon kontrolsüz göçmen sorunu var. Göçmenlerin çoğunlukta olduğu mahalle ve ilçeler var artık. Bu kitleye ne olacağı sorusu büyük bir kaygıya da sebebiyet veriyor.

 

 

Karşı Yorum II:  ORC’ye göre iktidarın oy kaybı yüzde 15’i aştı

 

ORC Araştırma Şirketi, il il Türkiye’nin nabzını tutmaya başladı. Mayıs ayından bu yana gerçekleştirilen anketler, 2018 seçimlerindeki oy oranlarıyla karşılaştırılarak açıklandı.

Bugüne kadar 32 ilde tamamlanan araştırmaya göre iktidarın büyük ortağı AKP, 4 yılda yüzde 15’i aşan oranda oy kaybına uğradı.

Benzer bir kayıp Cumhur İttifakı’nın diğer ortağı MHP’de de yaşandı.

 

Türkiye geneli için yapılan hesaplamada AKP’nin 2018’de yüzde 42.56 olan desteği yüzde 15.46 puanlık kayıpla yüzde 27.1’e geriledi.

MHP’nin oyu da yüzde 11.1’den yüzde 7’ye düştü.

 

Buna karşılık 2018’de yüzde 22.8 olan CHP’nin oyu 24’e, yüzde 9,96 olan İYİ Parti’nin oyu da 22.1’e yükseldi.

 

İstanbulAnalytics:  Milleti İttifakı yükseliyor, MHP baraj sınırında

 

  • CHP-İYİP’in AKP-MHP’ye 41.3-37.8 üstünlük sağladığını görüyoruz. Bir başka deyişle, muhalefetin TBMM’ni kazanması nerdeyse kesin.
  • Eğer Milleti İttifakı’na resmen dahil olmayan, fakat işbirliği yapan SP, DP, DEVA ve Gelecek de eklenirse, Millet %50’ye varıyor. HDP’nin TBMM’ne girmesi garanti. Bu durumda, TBMM’ni çok açık farkla muhalefet kazanacak.
  • MHP kritik %7 barajında. Altına düşerse, MV’ni AKP ve CHP paylaşacak. Bu senaryoda Millet İttifakı HDP’nin de desteğini alarak anayasa referandumuna gidecek Meclis çoğunluğunu sağlayabilir.
  • Cumhurbaşkanlığı anketlerinde sorular farklı olduğu için, standart bir tablo oluşturmak zor. Fakat, Optimar gibi ilk turda Erdoğan’dan Akşener’e tüm adayların yarışacağını varsayarak anket yapanlar yanıltıcı sonuçlar veriyor. Gerçek, ikinci turda Erdoğan’ın Kılıçdaroğlu, Yavaş ve İmamoğlu’na karşı konumlandıranlarda. Bunlarda ASAL, Genar ve AREDA Erdoğan’ın galip geleceğini bulgularken, diğer tüm anketlerde her 3 muhalefet adayı da başkanı yeniyor.

FÖŞ

 

MetroPOLL: Erdoğan’a görev onayı verenlerin oranı giderek düşüyor

 

CHP’de Kılıçdaroğlu adaylığı sonrası lider kim olacak?

 

FÖŞ video:  Erdoğan, Ekonomik Krizle Tarihe Geçecek

 

Tüm Yazarlar

Yazarın Diğer Yazıları