Sosyal Medya

Ekonomi

SON DAKİKA: Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi Türkiye hakkında “ihlal prosedürünü” başlatıyor

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Osman Kavala‘nın serbest bırakılmasını içeren AİHM kararını uygulamayan Türkiye hakkında “ihlal prosedürünü” başlatmak için harekete geçti.…

SON DAKİKA: Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi Türkiye hakkında “ihlal prosedürünü” başlatıyor

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Osman Kavala‘nın serbest bırakılmasını içeren AİHM kararını uygulamayan Türkiye hakkında “ihlal prosedürünü” başlatmak için harekete geçti.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Ankara’nın yanıtını ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) iş insanı Osman Kavala ile ilgili kararını bugün düzenleyeceği oturumda değerlendirdi ve Türkiye’nin AİHM’e havale edilmesine dair bir kararı oy çokluğu ile kabul etti.

Dışişleri Bakanlığı, Komite’nin Kavala kararına yazılı açıklamayla tepki gösterdi:

“Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi bugün (2 Şubat) Kavala davasının AİHM’e havale edilmesine dair bir ara kararı oy çokluğuyla kabul etmiştir. Böylelikle, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi ülkemizde devam eden bağımsız yargı sürecine müdahale niteliği taşıyan yaklaşımını devam ettirmiş ve yargı sürecine saygı ilkesini ihlal etmiştir.”

Komitenin gündeminde başka ülkeler ile ilgili çok sayıda uygulanmayan karar olduğu belirtilen açıklamada, “Kavala kararının sürekli olarak gündemde tutulmasını, iyi niyetten uzak, kasıtlı ve de tutarsız bir yaklaşım olarak görüyoruz” denildi.

Şimdi ne olacak?

Konsey, AİHM’e resmi bir bildirim yapması ve süreci resmen başlatmasının ardından prosedüre göre AİHM’in Türkiye’den bir savunma istemesi ve bu savunmanın ardından bir karara varılması öngörülüyor. AİHM’den de “Türkiye, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni (AİHS) ihlal etmiştir” yönünde bir karar gelmesi durumunda konunun yeniden Bakanlar Komitesi’nde görüşülmesi bekleniyor.

Komitenin bir sonraki aşamada Türkiye’nin kurucusu olduğu Avrupa Konseyi üyeliğinden çıkarılması, oy hakkının askıya alınması ve Avrupa Konseyi’nde bulunan üst düzey görevlere Türkiye’den personel atanmaması gibi yaptırımlar uygulayabilmesi ihtimalleri bulunuyor.

Tek örnek Azerbaycan

Avrupa Konseyi’nin siyasi karar merci olarak bilinen Bakanlar Komitesi, 30 Kasım ve 2 Aralık 2021 tarihleri arasında Fransa’nın Strazburg kentinde bir araya gelmiş ve Türkiye için ihlal sürecinin başlatılması kararını almıştı. Böylece Türkiye, Azerbaycan’dan sonra hakkında ihlal prosedürü başlatılması kararı alınan ikinci ülke olmuştu.

Azerbaycan’da bir muhalefet partisinin kurucusu olarak bilinen ve kendi internet sitesi üzerinden iktidara muhalif yazılar paylaşan Ilgar Mammadov, kamu düzenini bozma ve güvenlik güçlerine karşı direnme suçlarından ötürü tutuklanmıştı. Bunun üzerine AİHM, 2014 yılında, Azerbaycan’ın Mammadov’u serbest bırakması yönünde bir karar vermiş fakat Bakü bu kararı hayata geçirmemişti.

Birgün, Medyascope, VOA

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler