Sosyal Medya

Gündem

Piyasa Bülteni: Küresel mali piyasalar satış baskısına maruz kaldı

Küresel mali piyasalar dün temkinli iyimser havasını koruyamayarak gün sonunda satış baskısına maruz kaldı. Her ne kadar dikkatler ABD ara…

Piyasa Bülteni: Küresel mali piyasalar satış baskısına maruz kaldı

Küresel mali piyasalar dün temkinli iyimser havasını koruyamayarak gün sonunda satış baskısına maruz kaldı. Her ne kadar dikkatler ABD ara seçimlerinde gibi görünse de, kripto para piyasasında yaşananlar, büyük teknoloji şirketlerinde işten çıkarmalar ve bugün açıklanacak ve piyasaların seyrine ışık tutacak kritik ABD enflasyon verisi öncesinde piyasaların defansif bir mod izlediklerini gördük.

ABD’de ara seçim sonuçları hâlâ tam olarak sonuçlanmasa da, beklentilere paralel Temsilciler Meclisinde Cumhuriyetçilerin çoğunluğu ufak bir farkla da olsa ele geçirmesini büyük ihtimal tanınıyor. Senato’da ise tablo hâlen daha netleşmedi. Lâkin, ‘kırmızı dalganın’ da oluşmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Belirsizliği sevmeyen piyasaların seçim sonuçlarına pek de iyimser bir tepki vermediklerini not etmek gerekiyor. ABD Kongresi’nin en az bir meclisinin Cumhuriyetçilerin kontrolüne geçmesi (beklenti), 2023’te federal harcama sınırları veya durgunluk durumunda ekonomik açıdan riskli savaşlar için zemin hazırlıyor!

İlaveten, Elon Musk’ın Twitter’i satın alması ardından büyük çaplı işten çıkarmaların yapılmasından sonra, finansal rakamları her dönem daha da bozulan Facebook (Meta)’nın çökmekte olan reklam pazarı ve multi yılların zirvesine çıkan enflasyon arasında 11bin’den fazla kişinin işini veya işgücünün %13’ünü keseceğini söyledi.

İlaveten, kırılgan bir yapıya sahip olan kripto para piyasası büyük bir çalkantı ile yüz yüze kaldı. Raporlara işlem hacminde ilk üçte yer alan FTX borsasını Binance’ın satın almaktan vazgeçmesi, piyasalarda var olan paniği artırırken -FTX sermayesinin artmaması durumunda iflas ile karşı karşıya kalacak- bitcoin dün akşam 16bin dolar seviyesinin de altına sarkarak son 2 senenin en düşük seviyesini test etti. Daha da somutlaştırmak gerekirse, bitcoin 2022’de %60’tan fazla düşerken son gelişmelerden sonra bu ay içerisinde %20 geriledi. FTX’e bağlı daha küçük token olan FTT geçen hafta 25 dolar seviyesinden işlem görmesi ardından son panik satışlarla 2 dolara kadar geriledi. Kripto para piyasası hâlen daha emekleme aşamasında. Vurula kırıla ayağa kalkacak. Altının kaç (bin) senede ‘altın’ olduğunu iyi düşünmek gerekiyor.

Dün cereyan eden ‘tatsız’ gelişmeler ardından ABD borsalar geceyi %2,5’e varan ciddi bir düşüşle tamamladı. Dünyada âdeta yer yerinden oynarken, Türk mali piyasalarında ise tabir caizse yaprak yerinden kıpırdamadı. Borsa ana endeksi günü değişim kaydetmeden tamamlarken, USDTRY kuru 18,60 seviyesinde ‘çakılı’ defans oynamaya dün de devam etti. Türk mali piyasaları açısından önemli gördüğümüz ve dün dikkatimizi çeken bir haber ise -her ne kadar resmi bir cevap olmasa da- Botaş’ın, Rus Gazprom’a gaz ödemelerinin 2024 yılına ertelenmesine yönelik talebinin reddedildiği oldu!

ABD istihdam raporu ardından FED’in ayağını gaz pedalından çekeceği yönünde artan inanışlar ile hafta başı yeşeren ümitler ve artan risk iştahının devam mı tamam mı cevabını bugün günün ikinci yarısında açıklanacak ABD Ekim ayı TÜFE enflasyonu ile öğrenmiş olacağız. Reuters anketine göre, yıllık manşet TÜFE artışının %8’e ; çekirdek enflasyonun ise %6,5’e gerilemesi bekleniyor. Elbette, enflasyonun beklentilerin altında kalması piyasaları ‘kanatlandırabileceği’ gibi, beklentinin üzerinde gelebilecek sürpriz bir veri ise yukarıda saydığımız olumsuzluklar ile birleşerek büyük çaplı bir satış baskısının da yaşanmasına sebebiyet verebilir.

Bu minvalde veri öncesi açık pozisyonların korumasız bırakılmaması gerektiğini düşünüyoruz. EURUSD paritesi dün 1,01 seviyesine varan yükselişi ardından akşam üzeri havanın bozması ile 1,0030 seviyesine geri çekildi. EUR cephesinde şayet ABD enflasyonu keyifleri kaçırmazsa yukarıda 1,0160 seviyesini hedefliyoruz. Bu minvalde USDTRY kurunun 18,60 seviyesinde yatay seyrine rağmen EURTRY kurunda yukarı yönlü bir potansiyelin var olduğu göz ardı edilmemelidir.

Aynı argümanı gram altın için de düşünebiliriz. Ons altında bir sonraki direnç seviyesi 1,723 dolar seviyesinde bulunuyor. Aşılması durumunda gram altın 1,038 TL civarındaki zirvesini daha da yukarıya taşıyabileceğini düşünüyoruz. Altında yükselişin ateşini yakan seviyesinin 1,685 dolar olduğunu unutmamak gerekiyor. Gümüş ise gerek risk-on gerekse de risk-off dönemlerinde  ‘hızlı ve öfkeli’ bir enstrüman. Havanın iyimser olması durumunda yukarıda 22 dolar seviyesini hedefliyoruz. Gümüşte ise işaret fişeğini ateşleyen seviyenin 20,80 dolarda olduğunu bir kez daha not etmiş olalım.

Yeni gün başlangıcında işten çıkarmalar, kripto piyasasında yaşanan panik ve elbette kritik ABD enflasyon verisi öncesinde renk topyekûn kırmızı. Gösterge endeks Tokyo borsası %1’den fazla gerilerken, son günlerin flaş ismi Hang Seng borsasında düşüş %2 seviyesinde. ABD borsalarının vadeli işlemlerinde ise dün geceki sert satışlar sonrası hafif çaplı da olsa tepki alımları görüyoruz. Risk iştahının azalması ile güvenli liman doların talep görmesine paralel DXY son 2 günde alımlarla karşılaşırken, ABD’nin 2 ve 10 yıllık Hazine tahvil getirisi bir nebze de olsun geriledi.

 

 

iktisatbank.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler