Sosyal Medya

Piyasa

İnfo Yatırım’dan Haftalık Makro Bülten; ‘TCMB’nin Faiz Kararı Bekleniyor…’

23 Haziran'da saat 14.00’da TCMB tarafından Haziran ayı faiz kararı açıklanacak. Geçtiğimiz ayki faiz kararı sonrasında karar metnini baz alarak bu ayki faiz kararından değişiklik beklemiyoruz. Son olarak faizle ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklama yapmış, faiz artırılmayacağını aksine düşürmeye devam edeceklerini dile getirmişti...

İnfo Yatırım’dan Haftalık Makro Bülten; ‘TCMB’nin Faiz Kararı Bekleniyor…’

23 Haziran’da saat 14.00’da TCMB tarafından Haziran ayı faiz kararı açıklanacak. Geçtiğimiz ayki faiz kararı sonrasında karar metnini baz alarak bu ayki faiz kararından değişiklik beklemiyoruz. Son olarak faizle ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklama yapmış, faiz artırılmayacağını aksine düşürmeye devam edeceklerini dile getirmişti. Yapılan açıklamalar da baz alındığında gelişmekte olan ülkelerin faiz artırımlarına devam ettiği ortamda Türkiye olarak faiz artırımı yapılmayacağı net gibi gözükse de enflasyon kaynaklı gelişmelerin yakından takip edileceğini düşünüyoruz. TCMB karar metninde küresel enflasyon sorunu ile birlikte liralaşma stratejisinin ön plana çıkmasını beklemekteyiz. Reel faizin -%59,50’li seviyelerde olması ile tasarrufların azalması sonrasında, risksiz varlıkların da enflasyon karşısında yetersiz kalması ile Borsa’ya olan ilginin artmasını beklemekteyiz.

ABD tarafından gelen enflasyonun beklentilerinin üstünde gelmesi ardından Fed’in 75 baz puan faiz artıracağını fiyatlayan piyasalar, Fed’in geçen ay masada olmadığını söylediği 75 baz puanlık faiz indirimini yapması sonrası, resesyon endişelerin artması ile sert baskılandı. Ancak Türkiye olarak, Rusya – Ukrayna savaşının başladığı günden bu yana diğer ülke piyasalarından fazlasıyla pozitif ayrıştık. Yabancı ilgisinin azalması ile yerli yatırımcının getiri arayışında Borsa’yı ön plana çıkarması ve anlık konjektürden olumlu etkilenecek hisselerin ön plana çıkmasıyla Borsa rekor kırmıştı. Küresel piyasalarla kısa süreli baskılanan BİST100 endeksinde, enflasyonun 2022’de yukarı yönlü seyrini beklememiz dolayısıyla, fiyatlar genel düzeyinin şirket karlılıklarını olumlu etkileyecek algısını da göz önünde bulundurduğumuzda 2022’de yukarı yönlü seyrini devam ettirmesini beklemekteyiz.

Geçtiğimiz günlerde TL’nin değer kazanması için açıklanan yeni ekonomik paket kapsamında, GES’in mevduattan ve stopajın %0 olması ile Özel Sektör Tahvillerinden daha avantajlı olduğunu düşünüyoruz. Ancak KKM’deki kadar etki yaratmayacağı kanaatindeyiz. 2022 kümüle enflasyonun yaklaşık %33 (Haziran ayında tütün, akaryakıt, elektrik ve doğal gaz zamlarının etkisi yaklaşık 0,50 puan artış ile enflasyonun artışının devamını bekliyoruz) seviyesinde olduğunu göz önüne alırsak, tasarrufların azalması ve getirilerin azalması ile birlikte GES getirisinin enflasyonun altında kalması. Bu da Borsa’ya olan ilginin artmasını beklediğimiz bir diğer unsur.

 

Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

İnfo Yatırım

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler