Sosyal Medya

Döviz

Vatandaş dövize endeksli hesaba geçmeyince, kur koruması şirketlere de açıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı dövize endeksli mevduat hesabı uygulamasına vatandaş beklenen katılımı göstermedi. Bankalardaki bireysek döviz mevduatı artmaya devam edince düzenlemeye…

Vatandaş dövize endeksli hesaba geçmeyince, kur koruması şirketlere de açıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı dövize endeksli mevduat hesabı uygulamasına vatandaş beklenen katılımı göstermedi. Bankalardaki bireysek döviz mevduatı artmaya devam edince düzenlemeye gidildi, kur koruması şirket ve kurumlara da açıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından aralık ayının sonlarında ilan edilen dövize endeksi mevduat hesabı uygulaması sadece bireysel yatırımcılara yönelik olarak başladı. Ancak sisteme yeterli ilgi ve katılım olmadı.

Dün yapılan açıklamaya göre Türk Lirası (TL) yatırımcılarının kur korumalı hesaplara aktardığı para 107,6 milyar liraya ulaştı. Bankadaki dövizini bozdurup sisteme geçen ise olmadı, aksine bankalardaki bireysel döviz mevduatı artmaya devam etti.

MERKEZ BANKASI’NDAN YENİ DÜZENLEME

Bu gelişme üzerine bu sabah Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasından (TCMB) dikkat çeken bir düzenleme geldi. TCMB tarafından ‘Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesaplarına Dönüşümün Desteklenmesi Hakkında Tebliğ’ ve ‘Altın Hesaplarından Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesaplarına Dönüşümün Desteklenmesi Hakkında Tebliğ’inde yapılan değişiklikler Resmi Gazete’de yayımlandı.

ŞİRKET VE KURUMLAR DA FAYDALANACAK

Böylelikle dövizini veya altınını bozup TL’de kur korumalı mevduata geçiş şirket ve kurumlara da açılmış oldu. açtı. Şirketler 31 Aralık 2021 tarihindeki döviz hesapları veya 28 Aralık 2021’deki altın hesaplarını isterlerse bozdurup bu sisteme girebilecekler.

VADE SAYILARI DA DEĞİŞTİ

Tebliğ ile her iki uygulamaya ilişkin vade sayılarında da değişime gidildi. Gerçek kişiler 3-6 ay veya 1 yıl vadeli hesap, şirket veya kurumlar ise 6 ay ya da 1 yıl vadeli hesap açabilecek.

 

karar,com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler