Sosyal Medya

Döviz

Fed’den 75 baz puan cepte ama ya sonrası?

Federal Rezerv para politikası kurulu FOMC bu akşam 21:00’de son faiz kararını açıklayacak, hakim beklenti 75 baz puan artışla politika…

Fed’den 75 baz puan cepte ama ya sonrası?

Federal Rezerv para politikası kurulu FOMC bu akşam 21:00’de son faiz kararını açıklayacak, hakim beklenti 75 baz puan artışla politika faizinin %3,75-4,0’e yükselmesi. Başkan Jerome Powell’ın enflasyon konusundaki kararlı mesajını tekrarlaması ve bir vites küçültme kapısını açması fakat henğz faiz artışlarında sona gelindiği mesajını da vermeyeceği genel beklenti.

75 baz puan artışıyla politika faizinin %3,75 ila 4 aralığına çıkarması merkez bankasının 1980’lerden bu yana en agresif sıkılaştırma kampanyasını genişletmesiyle 2008’den bu yana en yüksek seviyeye karşılık gelecek.

Powell 21:30’da basın toplantısı düzenleyecek. Bu toplantıda yeni bir Fed tahmini açıklanmayacak.

Merkez bankası başkanı, politika yapıcıların enflasyon mücadelesinde kararlı kaldıklarını vurgularken, piyasaların başka bir büyük hareket veya 50 baz puana geçiş arasında bölündüğü Aralık ayı ortasındaki toplantı için seçenekleri havada da bırakabilir.

Temmuz ayında, Powell’ın nispeten yumuşak yorumları yatırımcılar tarafından yanlış bir şekilde kısa vadeli bir politika pivotu olarak yorumlandı ve piyasalar buna tepki olarak toplandı. Bu da Fed’in arzulamadığı şekilde finansal koşulları hafifletti, enflasyonla mücadeleyi zorlaştırdı. Başkan, yaklaşan toplantılarda daha küçük artışlara geçişi önerse bile, yanlış bir adımdan kaçınmak isteyebilir.

MacroPolicy Perspectives LLC’nin kurucusu Julia Coronado, “Sadece finansal istikrar için daha yavaş gitmek isteyebilirler. Mesajlaşma bir meydan okuma, çünkü finansal koşulları önemli ölçüde kolaylaştırmak istemiyorlar. Ekonomiyi soğutmaya devam etmek için sıkı finansal koşullara ihtiyaçları var. Bu yüzden güvercinimsi görünmek istemiyor olmakla birlikte daha yavaş gitmek isteyebilir” diyor.

Powell, geçen yıl yükselen fiyatlara cevap vermekte yavaş kaldığı eleştirileri üzerine 40 yılın en sıcak enflasyonunu frenlemeye çalışıyor. Artışlar, yatırımcıların Fed’in bir durgunluğu tetikleyebileceğinden endişe etmesiyle finansal piyasaları sarsmakta.

Bloomberg Economics ekonomistleri, “Bugünkü faiz artırımından daha az kesin olan, Fed Başkanı Powell’ın faiz artırımı hızında gelecekteki potansiyel bir düşüşü nasıl ileteceği. Faiz artışını boyutlandırma etrafındaki riskler ve terminal faiz oranı üzerindeki etkileri. Bugünkü faiz artışının ardından temel durum olarak 50 baz puanlık bir hamle daha sunmasını ve faiz artırımlarının hızındaki bir düşüşün mutlaka daha düşük bir terminal oranı anlamına gelmediğini açıklığa kavuşturmasını bekliyoruz” diyorlar.

Çarşamba günkü beklenen hareket, Cumhuriyetçilerin yüksek enflasyonu en önemli konu haline getirdiği ve suçu Başkan Joe Biden ve Kongre’deki partisine bağlamaya çalıştığı ABD’deki ara seçimlere bir haftadan az bir süre kala geliyor. Geçen hafta, iki Demokrat senatör de, Powell’ı oranları çok yükseğe çıkararak gereksiz acıya neden olmamaya çağırdı.

Oranlar

Ekonomistler ezici çoğunlukla FOMC’nin 75 baz puan artıracağını tahmin ediyor.

Kanada Merkez Bankası, geçen hafta faiz artırımlarının hızını beklenmedik bir şekilde yarım puana düşürdü, ancak ekonomistler Kanada’nın ayarlanabilir oranlı ipoteklerin daha yüksek payının merkez bankasının faiz artışlarının makroekonomik etkisini büyüttüğünü belirtti.

KASIM, ARALIK AYINDA BANKALAR NE BEKLIYOR

Amerika Bankası: 75 bps

Barclays: 75 bps, 75 bps

Citigroup: 75 bps, 50bps

Deutsche Bank: 75 bps, 75 bps

JPMorgan Chase: 75 bps, 50 bps

Goldman Sachs: 75 bps, 50 bps

Morgan Stanley: 75 bps, 50 bps

Wells Fargo: 75 bps, 50 bps

FOMC Beyanı

JPMorgan Chase & Co’nun baş ABD ekonomisti Michael Feroli, açıklamanın faiz oranlarında “devam eden artışlar” sözünü sürdürmesi muhtemel, ancak bu, artışların sonuna daha yakın olduğunuzu belirtmek için “bir şekilde mütevazı bir şekilde düzeltilebilir” dedi. Bir seçenek, “biraz daha artış” demek olacak.

Basın konferansı

Powell, Temmuz ayından bu yana, bir noktada faiz artış hızını yavaşlatmanın gerekli olacağını söyledi ve gelen verilere bağlı olarak Aralık ayında seçenekleri açık bırakırken bunu tekrarlaması muhtemel. 13-14 Aralık toplantısından önce iki istihdam raporu ve iki tüketici fiyat raporu olacak.

“Piyasalar, Fed’in vites küçülteceğine dair bazı göstergeler istiyor,” diyor MetLife Yatırım Yönetimi baş piyasa stratejisti Drew Matus. “Vites küçültme ve daha yavaş bir faiz artış hızına geçme hali, ne kadar yapmanız gerektiğini bilmemenizden kaynaklanıyor. Yani dışarıda yağmur yağıyorsa ve araba kullanıyorsam, yavaşlarım.”

Muhalefet

Ekonomistlerin yaklaşık üçte biri toplantıda bir muhalefet bekliyor. En muhtemel adaylar, Haziran ayında daha küçük bir faiz artışı lehine muhalefet eden Kansas City Fed Başkanı Esther George ve Mart ayında şahin olarak muhalefet eden St. Louis Fed Başkanı James Bullard olacak.

Bilanço

Fed’in devasa bilançosunu yılda 1,1 trilyon dolar hızla küçültme planlarını yinelemesi muhtemel. Ekonomistler, bilançoyu yıl sonuna kadar 8,5 trilyon dolara ve Aralık 2024’te 6,7 trilyon dolara düşüreceğini öngörüyor.

İpotek destekli menkul kıymetlerin satışı konusunda herhangi bir duyuru beklenmemekte.

Finansal İstikrar

Nomura’nın ekonomistlerine göre, toplantıda finansal istikrarla ilgili bir raporun sunulması muhtemel ve Powell’a faiz artış hızının ve potansiyel olarak bir ABD durgunluğunun ABD kredi piyasalarında uluslararası yayılmalara veya bozulmalara neden olup olmayacağı sorulabilir. Üç aylık Hazine getirileri geçen hafta 10 yıllık getiriyi aştı, bu da genellikle bir durgunluğun işareti olarak görülmekte.

Natixis North America LLC’nin kıdemli ABD ekonomisti Troy Ludtka, “ABD’de %4,5’lik bir federal fon oranıyla başa çıkmak için şartlandırılmadık” dedi. Kredi piyasalarının bozulabileceğine dair endişeler var. “Uluslararası alanda daha da korkutucu. Avrupa korkunç görünüyor. Çin resesyonda değil, ama bence uzun, çok uzun bir süredir en yavaş büyümeleri.”

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler