Sosyal Medya

Genel

İş Dünyasının EYT Talepleri

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için yasal düzenlemenin yılbaşında yayımlanması bekleniyor. Ancak bazı sorunlar var. Haklı sebeple iş akdinin feshedilmesi halinde…

İş Dünyasının EYT Talepleri

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için yasal düzenlemenin yılbaşında yayımlanması bekleniyor. Ancak bazı sorunlar var.

Haklı sebeple iş akdinin feshedilmesi halinde tazminat aynı gün peşin olarak ödenir. Ancak işverenler EYT düzenlemesiyle birlikte çok sayıda personelin işten ayrılacağı için yüklü bir tazminat tutarını karşılayamayacaklarından yakınıyor. Çözüm olarak da kamu bankalarından düşük faizli ve uzun vadeli ticari kredi talep ediyor.

İşverenler Türkiye Muhasebe Standartları ve ilgili mali mevzuata göre, kıdem tazminatları bilançoda karşılık ayrılmak suretiyle değerlendirilir. İşverenin tazminat yükümlülüğünü gerçekten (!) yerine getirememesi halinde söz konusu karşılık öz sermayeyi önemli ölçüde azaltır veya negatif hale getirir. Bu durumda şirket Türk Ticaret Kanunu (TTK) Madde 376 uyarınca “teknik iflas” halini yaşar.

Böyle bir iflas halinde TTK Madde 18 uyarınca tacirin iflasa tabi olması ve basiretli davranma sorumluluğuna aykırı davranışı adli bilirkişi raporu marifetiyle Türk Ceza Kanunu Madde 162’de düzenlenen taksirli iflas suçuyla ilişkilendirilebilir.

Bir diğer ihtimal ise tacirin gerçekte tazminatı ödeme güçlüğü çekmediği veya iflas etmediği halde öyleymiş gibi davranması durumudur. Bu durum kesinlikle ilgili mali mevzuata aykırı ve kabul edilemezdir. Bu durumda kamu bankalarından düşük faiz faizli ve uzun vadeli kredi imkânı sunulması özel sektörün hukuka aykırı faaliyetlerinin finansmanını kamuya yüklemek olur. Bunun için yasal düzenleme yapılması iktidarı kahraman gibi gösterse de aslında bunun finansmanını yapan yine çalışanlardır. Buradan kazançlı çıkan ise işverenler ve siyasetçiler olur. Çalışanların durumu ise sağ cebindeki paranın sol cebine koyulması esnasında bir miktarının yerlere saçılmasıdır.

Ancak siyasetçi, işçi veya diğer kesimlerden hemen herkes günü kurtaracak kendi çıkarlarına odaklandığı için sürdürülebilir sosyoekonomik kalkınma mümkün olmuyor. Atatürk zamanında bizi gerçekten kıskanan Almanya veya İngiltere gibi olamıyoruz.

Şirketlere kıdem tazminatı için düşük faizli ve uzun vadeli kredi verildiğinde olacağı şu:

3 aya kadar vadeli TL mevduat faizleri TL ticari kredi faizlerinin üzerine çıktı. Kredi kullanıp bazı özel bankalarda Merkez Bankası uyarısına karşın devam eden yüksek mevduat faizlerine yatırılıp yattığın yerden %100 kazançla para kazanılır. O esnada EYT müjdesinin sarhoşluğuyla kendinden geçmiş milyonlarca çalışan kıdem tazminatı almak için iş mahkemelerinin yolunu tutar. İktidar yeniden seçilince de geçmiş olsun.

Hukuk politiktir. Seçim vaatlerini çalışma süresinin sonuna kadar yerine getirmeyip birkaç ay kala toplumun gerçekten yasal hakkı olan birkaç konuyu “siyasi rüşvet” olarak dağıtanları alkışlayan milletin yolsuzluğa karışan siyasetçilerden en ufak farkı yoktur.

 

Dr. İbrahim Can, CPA

Kurucu, Finansal Yönetim Danışmanı

 

[email protected]

www.icanadvisory.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler