Sosyal Medya

Ekonomi

Makro: Kur ve enflasyon beklentileri iyileşse de hedeflerin üzerinde seyrediyor

Mayıs ayı anketine göre, son dönemde döviz kurundaki yatay seyir, kur ve enflasyon beklentilerinde bir miktar iyileşme sağladı. Ancak, enflasyon…

Makro: Kur ve enflasyon beklentileri iyileşse de hedeflerin üzerinde seyrediyor

Mayıs ayı anketine göre, son dönemde döviz kurundaki yatay seyir, kur ve enflasyon beklentilerinde bir miktar iyileşme sağladı. Ancak, enflasyon beklentileri TCMB’nin enflasyon patikasının (2024: %38, 2025: %14, 2026: %9) üzerinde kalmaya devam ediyor.

 

Yıl sonu döviz kuru beklentisindeki %3,1’lik düşüşe rağmen 2024 yıl sonu enflasyon beklentisindeki 0,6 puanlık düşüş mevcut döviz kuru geçişkenlik katsayılarını göz önüne aldığımızda düşük kalıyor. Katılımcıların enflasyonun diğer belirleyicilerine dair varsayımlarında (ithalat fiyatı, yönetilen fiyatlar, vb.) yukarı yönlü değişiklik olmuş olabilir.

Politika faizinin kısa vadedeki seyrine ilişkin tam uzlaşı korunuyor. Anket katılımcıları önümüzdeki 3 ay boyunca politika faizinin %50’de sabit kalmasını bekliyor. Politika faizi beklentisini enflasyon beklentisi ile birlikte değerlendirdiğimizde, 12 ay sonrası için pozitif ex-post reel faiz imasının önceki anket dönemine göre kuvvetlendiğini görüyoruz.

Döviz Kuru ($/TL): TL’nin mart sonundan bugüne 32,2 civarındaki yatay hareketi yıl sonu döviz kuru beklentilerinin de aşağı yönlü güncellenmesine neden oldu. Yıl sonu döviz kuru beklentisi 40,0’dan 38,8’e, 12 ay sonrası kur beklentisi ise 42,47’den 41,8’e geriledi. Yıl sonu seviyesi, bugün (≈32,3) itibarıyla yılsonuna kadar döviz kurunun yaklaşık %21 artmasının beklendiği anlamına geliyor. Bu beklenti geçen ay %23 seviyesinde idi. Katılımcılar, forward piyasasında fiyatlanan 40,5 düzeyine göre daha değerli TL beklentisini sürdürüyor. Buna rağmen mevcut kur beklentisi, TCMB’nin %38’e güncellediği enflasyon tahminiyle uyumlu düzeylerin
üzerindeki seyrini koruyor. Enflasyon Raporu’ndaki tahmin muhasebesinin ima ettiği ABD doları/TL kurunun yılsonu için 36’dan 34 civarına güncellendiğini tahmin ediyoruz (Makro: Dezenflasyon patikası büyük ölçüde korundu)

Enflasyon: Döviz kurunun beklentilerden daha düşük seyretmesine rağmen (nisan sonu beklentisi: 32,9 idi), mayıs ve haziran ayına ilişkin aylık enflasyon beklentileri önceki ankete kıyasla değişmedi (Tablo 1). Yıl sonu enflasyon beklentisi ise %44,2’den %43,6’ya geriledi. Bu durum, yıl sonu enflasyon beklentisindeki düşüşün, yılın ikinci yarısına ilişkin enflasyon beklentisinin aşağı yönlü güncellenmesinden kaynaklandığına işaret ediyor. 12 ay sonrası enflasyon beklentisi %33,2 olurken, 2025 yıl sonu yıllık enflasyon beklentisi de %26,3’ten%25,6’ya geriledi. 5 yıl sonrası için yıllık enflasyon beklentisindeki düşüş devam etti ve %11,8 oldu.

Özetle, enflasyon beklentileri kısmi iyileşmeye rağmen TCMB’nin enflasyon raporunda yer verdiği tahmin patikasının (2024: %38, 2025: %14, 2026: %9) bir hayli üzerinde kalmaya devam ediyor. Enflasyon Raporu basın toplantısında belirtildiği gibi enflasyon beklentilerinin hedeflerle uyumu parasal duruşun belirlenmesinde önemli bir belirleyici olacak.

Politika Faizi: Politika faizinin kısa vadedeki seyrine ilişkin tam uzlaşı korunuyor. Anket katılımcıları önümüzdeki 3 ay boyunca politika faizinin %50’de sabit kalmasını bekliyor. Anket katılımcılarının 12 ay sonrasına ilişkin politika faizi beklentisi ise %37,1 oldu. Politika faizi beklentisini enflasyon beklentisi ile birlikte değerlendirdiğimizde, 12 ay sonrası için pozitif ex- post reel faiz imasının önceki anket dönemine göre kuvvetlendiğini görüyoruz.

 

 

 

Akbank Ekonomik Araştırmalar

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler