Sosyal Medya

Genel

“Devletin sigaradan vergi kaybının 20 milyar TL olacağını öngörüyoruz”

"Vergi artışının ÜFE’den koparılarak pazar dinamiklerine bağlı bir modele oturtulması gerekiyor"

“Devletin sigaradan vergi kaybının 20 milyar TL olacağını öngörüyoruz”

Dünya gazetesi yazarı Handan Sema Ceylan, sektör temsilcilerinin artan sigara fiyatlarının devlete vergi kaybına yol açtığını belirtiğini yazdı.

Ceylan, British American Tobacco (BAT) Türkiye CEO’su Alper Yüce’nin aktardıklarını köşesinde paylaştı. Yüce’nin aktardıkları şöyle:

“Türkiye’de kaçağın yükselişindeki en temel nedenlerden biri, sigara fiyatlarındaki artış. Temmuz ayında yüzde 60 -70’leri bulabilecek ÜFE artışının sigara fiyatlarına yansıması söz konusuyken devletimizin bu konudaki yapıcı tutumu sayesinde, artış yüzde 10 ile sınırlandırıldı. 2022 yılı için ÜFE oranında vergi artışı ve buna bağlı olarak fiyat zammı söz konusu olsaydı devletin vergi kaybının 30 milyar TL civarında olacağı tahmin ediliyordu. Bu karar neticesinde kaybın azalarak, daha düşük seviyelerde yaklaşık 20 milyar TL düzeyinde olacağını öngörüyoruz.

Sigaranın ÜFE’ye bağlı kalması durumu önümüzdeki dönemde TÜFE’yi yukarı çekerek enflasyona etki edeceğinden fiyatların artmasından kaynaklı kaçak kullanımının yükselmesine neden olması söz konusu. Bu nedenlerle vergi artışının ÜFE’den koparılarak pazar dinamiklerine bağlı bir modele oturtulması gerekiyor. Üstelik satılan tütünlerin içinde ne olduğunu da tam bilmiyoruz”

 

Yazının Tamamına Buradan Ulaşabilirsiniz

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler