Sosyal Medya

Ekonomi

YORUM:  TCMB faizleri sabit tutacak, hata yapacak

Yarın TCMB faiz kararını açıklayacak. Faizleri sabit bırakacak olmasının yine HATA olacağını ve enflasyonun arttığı bir ortamda reel faizlerin daha…

YORUM:  TCMB faizleri sabit tutacak, hata yapacak

Yarın TCMB faiz kararını açıklayacak. Faizleri sabit bırakacak olmasının yine HATA olacağını ve enflasyonun arttığı bir ortamda reel faizlerin daha da gerilemesinin eninde sonunda kur patlamasına yol açacağı uyarısında bulunalım. Aslında faiz treni de kaçtı. Ciddi bir döviz likidite krizine savruluyoruz. Rezervlerdeki azalış ve cari açıktaki artış bunun öncü göstergeleri.

 

Turizm tarafında işler yolunda gidiyor. Ekonomik açıdan turizmde pozitif ivme ve turizm gelirleri artmaya devam ederken cari açığın bu ivme ile düşeceğini zannedenler yanılıyor. Eğer petrol fiyatları 100 doların üzerinde kalırsa Türkiye’nin enerji maliyeti bu yıl 100 milyar dolara çıkabilir ve buda yılı 50 milyar dolar civarında bir açıkla kapatmamıza sebep olabilir. Görünen tablo Türkiye için oldukça kötü duruyor ne yazıkki. Kuru tutmak için arka kapı müdahaleleri ile yani kamu bankaları aracılığıyla döviz satışının devam etmesi döviz rezervlerini azaltmakta.

 

Kısa vadeli dolar endeksinde ve ABD 10y tahvil faizlerindeki düşüş sona ermek üzere. Bundan bir sonraki adım ABD 10y tahvil faizlerinde %3.22 direncinin kırılmasıyla %4’e, Dolar endeksi (Dxy) de ya dün gördüğümüz 101.50’den yada son kez aşağıya yaparak 100.95-100.40 seviyesinden 108’lere doğru bir yolculuk başlatacaktır. Buna birde bilanço azaltımı ve Fed’in faiz artışlarıyla devam edecek olması çok sıcak bir yazın başlangıcında olduğumuzu gösteriyor. DXY küresel piyasalarda 2. Raund için sahneye çıkıyor. Buda şüphesiz ki piyasa faizlerinin daha yükselmesi, daha fazla maliyetle borçlanılması ve küresel piyasalarda doların tüm para birimlerine karşı yükseleceğine işaret etmekte. Gelişmekte olan ülkeler bu durumdan en çok etkilenecektir. Maalesef bu ülkelerin başında Türkiye’de gelmektedir. Dünya genelinde artacak borçlanma maliyetleri ve dünyada artık ucuz para bulmanın imkansız olacağı bir yapıda cari açık veren ve döviz ihtiyacı olan ülkelerin ekonomilerinde ciddi bozulmalar görülecektir. Bu durumda özellikle gelişmekte olan ülkelerden ciddi sermaye çıkışlarının yaşanmasını bekliyoruz. Her ne kadar Türkiye’de yabancı sermaye yıllara göre çok olmasa da Türkiye ülkeye yeni döviz sokamayacağı için bu seferde kur şokuna uğrayacaktır.

 

 

Önümüzdeki dönemde gelen zamlar, gıda ve enerji fiyatlarındaki artış, enflasyondaki yükselişin devam edeceğini bize göstermekte. Reel faizler noktasında reel faizlerin giderek düşmesi kur sıçramalarını tetiklemekte. Kur ile reel faiz arasında birebir bağlantı olduğu görülmekte. Biz ne kadar eksi reel faiz verirsek o kadar kur sıçramasına maruz kalacağız demekki. Geçen senenin yılbaşında benzerlerimize göre pozitif reel faiz veren tek ülke iken bugün negatif reel faizin en çok yükseldiği ülke konumuna geçmemiz 23 Eylül’den bu yana kurun yaklaşık % 88.65 değer kaybetmesine oldu. Bu durum dolarizasyonu da artırmakta. Bu durum kurlarda tarihi zirvelerin devam edeceğini göstermekte.

 

 

Yazar:  Onur Altın, Ekonomist-Portföy Yöneticisi

 

Kaynak:  TCMB faiz kararı öncesi beklenti raporu, yazarın linked-in paylaşımıdır

 

Merkez Bankası kararına doğru: Faizin akıbeti seçim tarihine bağlı

 

Çetin Ünsalan:  Faiz düşünce enflasyon düşüyor muymuş?

 

Dolarda dejavu mu yaşıyoruz? & Bütçe bu yükü kaldırır mı? | Evren Bolgün

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler