Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

OPEC+ yavaşlayan talebe ön alma aşamasında: Masada bu hafta üretimi günlük 1 milyon varill üretim kesintisi var

Daha önce OPEC yetkililerinden gelen açıklamalar paralelinde Çarşamba günü yapılacak toplantıda OPEC + petrol üretimini günde 1 milyon varilden fazla…

OPEC+ yavaşlayan talebe ön alma aşamasında: Masada bu hafta üretimi günlük 1 milyon varill üretim kesintisi var

Daha önce OPEC yetkililerinden gelen açıklamalar paralelinde Çarşamba günü yapılacak toplantıda OPEC + petrol üretimini günde 1 milyon varilden fazla azaltmayı tartışacak.

Beklenenden daha büyük bir düşüş, üretici grubun hızla sıkılaşan para politikası karşısında küresel ekonominin yavaşladığına dair endişesinin ölçeğini yansıtacak. Delegeler, petrol bakanları OPEC’in Viyana genel merkezinde toplanana kadar nihai bir karar verilmeyeceğini söyledi. Günde 1 milyon varillik bir kesinti, pandeminin başlangıcından bu yana uygulanan en büyük kesinti olacak.

Brent ham petrolü, Rusya’nın Şubat ayında Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından varil başına 125 doların üzerine çıktı. O zamandan beri Suudi Arabistan, Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri ve diğer büyük üreticilerin tadını çıkardığı yüksek fiyatlar son aylarda gerileme eğiliminde.

Yine de, Pazartesi günü Londra’da saat 14:19’da, yatırımcıların beklediği gibi %5,2 artarak varil başına 89,56 dolara yükseldi.

Energy Aspects Ltd.’nin baş petrol analisti Amrita Sen, “OPEC +, daha yüksek ABD faiz oranlarına ve bunun gelişmekte olan piyasa talebi üzerindeki etkisine çok odaklanmış durumda. Bu nedenle, küresel pazardaki olası fazlalıkların önüne geçmek istiyorlar” dedi.

Riyad ile Moskova arasındaki 23 ülkeden oluşan OPEC+ ittifakının temelini oluşturan ilişki, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden sağ kurtuldu ve zayıflama belirtisi göstermiyor. Rus petrol şefi ve Başbakan Yardımcısı Alexander Novak’ın Viyana toplantısına şahsen katılıp katılmayacağı henüz doğrulanmadı. Bunu yaparsa, güçlü bir politik mesaj gönderecek.

Novak, Rusya’nın Ukrayna’nın dört bölgesini ilhak etmesinin ardından Cuma günü ABD tarafından yaptırım uygulandı, ancak AB benzer kişisel yaptırım kararı almadı. Viyana’daki potansiyel görünümü sorulduğunda, Avusturya hükümeti yaptırım görmediğini ve başka bir yorum yapmadığını belirtti.

Viyana’daki enerji analitiği firması Kpler’in analisti Viktor Katona, “Sadece OPEC+ petrol fiyatlarını mevcut uykusundan uyandırabilir” dedi.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler