Sosyal Medya

Döviz

Lagarde, Avrupa Merkez Bankası’nın ilk faiz artışından önce ‘ekstra alana’ sahip olduğunu söylüyor

AMB Başkanı Christine Lagarde perşembe günü yaptığı açıklamada, Avrupa merkez bankasının faiz oranlarını yükseltmek için acele etmeyeceğini ve herhangi bir…

Lagarde, Avrupa Merkez Bankası’nın ilk faiz artışından önce ‘ekstra alana’ sahip olduğunu söylüyor

AMB Başkanı Christine Lagarde perşembe günü yaptığı açıklamada, Avrupa merkez bankasının faiz oranlarını yükseltmek için acele etmeyeceğini ve herhangi bir hareketin kademeli olacağını söyledi. Başka bir AMB üyesi ise aynı gün, bu sene içinde bir ve muhtemelen iki faiz hamlesinin olası olduğunu söylemişti.

AMB’nin alışılmadık teşviklerden çıkışını hızlandırdıktan sadece bir hafta sonra konuşan Lagarde, kararın Banka’ya planlanan para basma programının sona ermesi ile bu yaz on yıldan uzun süredir ilk faiz artışı arasında “ekstra alan” sağladığını söyledi.

Yatırımcılar, Federal Rezerv’in çarşamba günü geç saatlerde borçlanma maliyetini yükseltmesi, koronavirüs salgınının başlangıcından bu yana ilk kez duruşunu sıkılaştırması ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden kaynaklanan belirsizliğe rağmen daha yüksek AMB oranlarına ilişkin bahislerini artırıyorlardı.

Dünya genelinde merkez bankaları, son on yılın büyük bölümünde düşük enflasyondan pandemi sonrasında enflasyondaki hızlı artışa yakalandılar. AMB için de bu süre %2 hedefinin altında geçirdikten sonra geçen ay 19 ülkeden oluşan avro bölgesinde %5,9’a ulaştı.

Ancak Lagarde, geçen haftaki mesajın tekrarında, AMB politika oranındaki herhangi bir artışın kademeli olacağını ve şu anda üçüncü çeyrekte planlanan tahvil alım programı sona erdikten sonra sadece “biraz zaman” sonra geleceğini söyledi.

Frankfurt’ta düzenlenen bir konferansta konuşan Başkan, “Bu, geleneksel sıralama mantığımızı korumakla birlikte, tahvil satın almayı bıraktıktan sonra ve normalleşme yolunda bir sonraki adımı atmadan önce gerekirse bir ekstra alanımız var” dedi.

Para piyasaları, AMB’nin bu yılın sonuna kadar mevduat oranına yaklaşık 50 baz puanlık artış fiyatlayarak, negatif bölgede sekiz yıl geçirdikten sonra sıfıra geri dönmesini bekliyordu.

Ancak AMB’nin Yönetim Konseyi’nin en muhafazakar üyelerinden biri olan Hollanda merkez bankası başkanı Klaas Knot bile, merkez bankasının tahvil alımlarını Temmuz ayı başlarında sona erdirmesinin ardından bu yıl sadece bir faiz artışı beklediğini söyledi.

Knot başka bir etkinlikte yaptığı konuşmada, “Dördüncü çeyrekte bana göre yapılacak bir oran artışı hala gerçekçi bir beklentidir.” diyerek, enflasyon tahminlerinin tekrar yükseltilmesi halinde iki faiz artışı göz ardı edilemeyeceğini de sözlerine ekledi.

ECB geçen hafta enflasyonun bu yıl %5,1, sonraki yıl %2,1 ve 2024’te %1,9 olarak gelmesini beklediğini söyledi.

Reuters

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler