Sosyal Medya

Ekonomi

Kavcıoğlu: “Zor zamanlar geride kaldı”

TCMB Başkanı Kavcıoğlu, “Zor bir süreç geçirdik ama geldiğimiz nokta itibarıyla enflasyonu yükselten tüm sebepler geride kaldı diye düşünüyorum” dedi. Türkiye…

Kavcıoğlu: “Zor zamanlar geride kaldı”

TCMB Başkanı Kavcıoğlu, “Zor bir süreç geçirdik ama geldiğimiz nokta itibarıyla enflasyonu yükselten tüm sebepler geride kaldı diye düşünüyorum” dedi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, bugün “Türkiye 2023 Zirvesi & Para Sohbetleri”ne katıldı. Kavcıoğlu’nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

Zor bir süreç geçirdik ama geldiğimiz nokta itibarıyla enflasyonu yükselten tüm sebepler geride kaldı diye düşünüyorum. Kur hareketlerinin dengede olması finansman maliyetlerinin 1-2 ay değil alınan tedbirlerle Temmuz’dan bu yana KOBİ’lerde 20-25 puan, diğer firmalarda 15 puan faiz maliyetlerinde indirim söz konusu. Gıdada da bu anlamda önemli bir aşağı doğru geliş söz konusu. Politikalarla anlatırsak temelinde bizim liralaşma stratejimizle birlikte makro ihtiyati tedbirler seti ve bununla birlikte likidite yönetimi, faiz politikası uyguladığımız desteklendiği bütünleşik politika çerçevesinde bunları uyguluyoruz. Liralaşmayla beraber enflasyonun da uzun vadeli aşağı doğru gelişinde önemli bir strateji. Türkiye’nin yıllardır önünde bir yükselme ve gelişme olduğunda hep böyle döviz kuru üzerinden spekülasyonlarla çarpık yapılaşma var. Liralaşma stratejisiyle bunun önüne geçmek istiyoruz. Kredi maliyetlerinde faiz politikalarıyla arz talep dengesi, makro ihtiyati tedbirlerle oluşacak maliyetler, cari dengedeki artış bunların hepsi enflasyon ve diğer politikalar üzerinde önemli bir etki yapacak ve sürdürülebilir burası çok önemli durdurulan ya da engellenen büyüme değil, sürdürülebilir kalkınmayla beraber sürdürülebilir fiyat istikrarının temelini oluşturacağız. Dönemsel değil kalıcı fiyat istikrarı sağlayacağız.

Biraz önce söylediğimiz enflasyonla ilgili baz etkisi dışında aşağı doğru fiyat artışlarına neden olacak çok sebep kalmıyor. Asgari ücretle ilgili şu çok önemli. Çalışmalarımızda fiyatlara giydirilmiş durumda. Ocak’tan sonra da asgari ücretle ilgili beklentimiz asgari ücret enflasyonu yüksek bazda destekleyen konu değil. Geriden gelen asgari ücretin fiyatlar üzerinde etkisi olacağını düşünmüyoruz. 2016 yılı aklıma geldi, yüzde 30’un üzerinde asgari ücret zammı verdiğimiz yıllarda yüzde 8,5 enflasyon oluştu. İlgili çok değil etkisi var. Enflasyonun tarihsel ortalamasına baktığımızda onun üzerinde bir enflasyon bile baz etkisi dışında bizi aşağı doğru ivmelenecek. Asgari ücretin de içinde bir miktar olacağını öngörüyoruz. Enflasyon baz etkisinin dışında bu da var diye düşünüyoruz.

 

 

bigpara.hurriyet.com.tr

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler