Sosyal Medya

Döviz

Euro Bölgesi büyüme sert yavaşlarken enflasyonda korkutan yeni rekor

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), Euro Bölgesi’nin ekim yıllık enflasyon öncü verilerine göre geçen ay yüzde 9,9 olan yıllık enflasyon, ekimde…

Euro Bölgesi büyüme sert yavaşlarken enflasyonda korkutan yeni rekor

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), Euro Bölgesi’nin ekim yıllık enflasyon öncü verilerine göre geçen ay yüzde 9,9 olan yıllık enflasyon, ekimde yüzde 10,7’ye yükseldi. Bu seviye ile de yeni bir rekora imza atılmış oldu. Piyasa beklentileri, Euro Bölgesi’nde ekim ayı enflasyon oranının yüzde 10,2 olması yönündeydi.

Euro Bölgesi’nde ekim ayındaki enflasyonun ana bileşenlerine bakıldığında, en yüksek yıllık enflasyon yüzde 41,9 ile enerjide gerçekleşti. Enerjiyi, yüzde 13,1 ile gıda, alkol ve tütün ürünleri, yüzde 6 ile enerji dışı sanayi ürünleri ve yüzde 4,4 ile hizmetler izledi.

Enflasyon, ekim ayında Estonya’da yüzde 22,4, Litvanya’da yüzde 22, Letonya’da yüzde 21,8, Hollanda’da yüzde 16,8, Slovakya’da yüzde 14,5, Belçika’da yüzde 13,1, İtalya’da yüzde 12,8, Almanya’da yüzde 11,6, Avusturya’da yüzde 11,5, Portekiz’de yüzde 10,6, Slovenya’da yüzde 10,3, Yunanistan’da yüzde 9,8, İrlanda’da yüzde 9,6, Lüksemburg’da yüzde 8,8, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nde yüzde 8,6, Finlandiya’da yüzde 8,3, Malta’da yüzde 7,5, İspanya’da yüzde 7,3 ve Fransa’da yüzde 7,1 seviyesinde belirlendi.

Euro Bölgesi’nde 11 ülkede çift haneye çıkan enflasyon, 3 ülkede de yüzde 20’leri aştı.

Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) halen enflasyon hedefi yüzde 2’de.

Avrupa Merkez Bankası enflasyonu ile mücadele etmek amacıyla son 3 ayda toplam 200 baz puanlık faiz artırdı ve aralık ayında da artışların devam edeceği sinyali verdi. Gündemde ayrıca bilanço daraltılması olacak.

Avrupa tahvilleri verilerden sonra daha düşük kaldı ve 10 yıllık Alman getirileri dört baz puan daha yüksek %2,15 ile gerçekleşti. Euro %0,3 düşüşle 0,9937 dolar seviyesindeydi.

ECB yetkilileri, önceliğin enflasyonla mücadele olduğunu savunuyor.

Hollanda merkez bankası başkanı Klaas Knot, Pazar günü yaptığı açıklamada, Euro Bölgesi’ndeki bir durgunluğun “giderek daha olası hale geldiğini” kabul ederken, Aralık ayında yılın son politika toplantısında 50 veya 75 baz puanlık bir faiz artışını desteklediğini söyledi.

Ancak diğer yetkililer bir gerileme konusunda endişe duyuyor, bazıları oranları çok hızlı bir şekilde çok yükseğe itmeye karşı uyarıyor. Bu tartışmanın nasıl sonuçlanacağı, bölgenin karşı karşıya olduğu ekonomik daralmanın ölçeğini belirleyebilir.

İtalya’dan Ignazio Visco Pazartesi günü yaptığı açıklamada, “Ekonomik görünümün bozulmasının beklenenden daha kötü olacağı ve faiz oranlarının normalleşmesinde orantısız bir şekilde aşırı hızlı bir adım atacağı tehlikesi hafife alınmamalı” dedi.

Büyüme beklentilerin altında kaldı

Eurostat, Avrupa Birliği (AB) ve Euro Bölgesi’nin 2022 yılı üçüncü çeyrek büyüme oranlarına ilişkin öncü verileri de yayımladı.

Buna göre, 19 üyeli Euro Bölgesi’nde mevsimsellikten arındırılmış Gayrisafi Yurt içi Hasıla (GSYH), yılın üçüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 0,2 arttı ve beklenen yüzde 1’in çok altında kaldı.

Ekonomi nisan-haziran döneminde yüzde 0,8 büyümüştü. Büyümenin zayıflığı resesyon endişelerini güçlendirdi.

Euro Bölgesi’nde GSYH, 2022’nin üçüncü çeyreğinde 2021’nin aynı dönemine göre ise yüzde 2,1 yükseldi.

AB’de mevsimsellikten arındırılmış GSYH, yılın üçüncü çeyreğinde önceki çeyreğe kıyasla yüzde 0,2, geçen yılın aynı dönemine göre de yüzde 2,4’lük artış gösterdi.

GSYH, üçüncü çeyrekte önceki çeyreğe kıyasla İsveç’te yüzde 0,7, İtalya’da yüzde 0,5, Portekiz ve Litvanya’da yüzde 0,4, Almanya’da yüzde 0,3, İspanya ve Fransa’da yüzde 0,2, artarken, Belçika ve Avusturya’da yüzde 0,1, Letonya’da da yüzde 1,7 azaldı.

Yıllık bazda ise GSYH, Portekiz’de yüzde 4,9, İspanya’da yüzde 3,8, İsveç ve İtalya’da yüzde 2,6, Litvanya’da yüzde 2,5, Avusturya’da yüzde 1,8, Belçika’da yüzde 1,6, Almanya’da yüzde 1,1 ve Fransa’da yüzde 1 artarken, Letonya’da yüzde 0,4 geriledi.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler