Sosyal Medya

Ekonomi

ANALİZ:  2022 Yılı Ekonomik Görünüm

📌Dolar/TL için 1, 2 ve 3 ay vadeli kur oynaklığı son 16 yılın en yüksek seviyesinde seyrediyor.   📌2021’de TÜFE…

ANALİZ:  2022 Yılı Ekonomik Görünüm

📌Dolar/TL için 1, 2 ve 3 ay vadeli kur oynaklığı son 16 yılın en yüksek seviyesinde seyrediyor.

 

📌2021’de TÜFE % 36’yı aştı. ÜFE % 80’e dayandı. Ulaştırma yaklaşık % 54, gıda/alkolsüz içecekler %44 arttı. Fiyatı en çok artan ürün % 64 ile kağıt, onu %40 üstü artışlarla patlıcan, salatalık, buğday unu, margarin izliyor. Sigara ve alkolden alınan ÖTV zammına % 47 oranında zam yapıldı. Elektrik ve doğalgaza % 25’ten başlayıp %130’a kadar yükselen olağanüstü oranlarda gelen zamlar tüketicileri canından bezdirdi.

 

📌Merkez Bankası gösterge faizi % 14 iken ticari kredi faizi 2,5 yılın en yüksek seviyesinde % 23,56 olarak gerçekleşiyor. Mevduat faizleri ise Merkez Bankası politikasının aksi yönünde % 20 – 23,25 aralığında seyrediyor.

 

Sonuç olarak 2002 yılında satın alma gücü 100 birim olan Türk Lirası bugün 13 birime kadar geriledi. Üstelik yukarıda açıkladığım vergi oranları ve tüketim ürünlerine gelen zamların bir bölümü bu hesaplamadan hariç tutulmuştur. Mart 2022 dönemine kadar yapışkanlık ve dalga etkisi ile fiyatlar genel seviyesindeki (enflasyon) artışı devam edecek.

 

Vatandaşların durumu için sınırlı bir gelire karşın satın alma gücünün sürekli düşmesi iken yalnızca korunma amaçlı yatırım söz konusu olabilir. Ancak zorunlu tüketim unsurları (kira, gıda, enerji, ulaşım vs) gelirin büyük çoğunluğunu kapsadığı için korunma amaçlı yatırım için bir tasarruf ve yedek akçe imkanları yok denecek kadar sınırlı olacaktır.

 

İşletmelerin durumu için strateji, risk (fırsat ve tehdit), sürdürülebilirlik, rekabet, yatırım, vergi vb. çok geniş bir yelpazede finansal yönetim avantajı mümkündür. Kimse duygusal, kötümser veya sınırlı rasyonel bakmasın ama Türkiye’nin son 25 yıldır yaşadığı bitmeyen kriz ve reform süreçlerinde nitelikli finansal yönetim danışmanlığının yaratabileceği harikalar sınır tanımıyor. Şu sıralar son 7 yılın en yüksek birleşme ve satın alma (M&A), arsa, fabrika ve bina yatırımı, ihracat, istihdam, ticaret ve finansal yatırım fırsatı var. Açıkçası bunların tümü gelişmiş ve istikrarlı bir ülkede hem çok zor hem de on yılda bir gelebilecek fırsatla mümkündür. Türkiye’de ise bunlar sıklıkla oluyor. Bu noktada kurumsallaşma olgunluğu göstermek şirketin finansal ve kurumsal yönetiminde en yüksek düzeyde liyakate önem vererek yasal, bilimsel ve profesyonel çalışarak yerelden küresele fırsatları yakalamak gerekiyor. Öyle bir dönemin zirvesindeyiz!..

 

Ancak “ne yazık ki” demeden, Sıfır Toplamlı Oyun kuralı, birilerinin kazancı diğerlerinin kayıpları olduğundan bilime itibar etmeyenlerin kaybedeceği kesin bir gerçektir. Bir Afrika sözünde söylendiği gibi “İster ceylan, ister aslan olsun; daha hızlı koşan hayatta kalır.” ve kimse ceylanı yiyen aslana kızamaz. Aslanın da yavruları var. O da ekosistemin çok değerli bir parçasıdır. Ancak kalorifer başında sıcağı ve tüm gün evinde güveni yaşayan aslan görünümlü bir kedinin beklediği sahibinin hazır mama vermesi daha fazla mümkün olamayacaktır.

 

Saygılarımla,

İbrahim Can, Ph.D. | CPA

Kurucu, Finansal Yönetim Danışmanı

I Can Advisory

www.icanadvisory.com

 

Enflasyonu yüzde 45-50’den çevirememe ihtimali arttı! & Konu dolar değil enflasyon | Gizem Öztok Altınsaç

 

FÖŞ 2022 dünyasını anlattı:  Gökyüzünde bulut yok, ama Kara Kuğular kanat çırpıyor

 

Enflasyon tehdidi ve pandemi toparlanması arasında 2022 Merkez Bankaları Rehberi

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler