Sosyal Medya

Döviz

Tasarruf Eğilimleri Araştırması: Tasarruf araçları tercihlerinde BES ilk sıraya yükseldi

Türkiye’nin Tasarruf Eğilimleri Araştırması’nın 2022 yılı ikinci çeyrek sonuçlarına göre, tasarruf sahipliği oranı %19’a çıkarak 2021’in üçüncü çeyreğinden bu yana…

Tasarruf Eğilimleri Araştırması: Tasarruf araçları tercihlerinde BES ilk sıraya yükseldi

Türkiye’nin Tasarruf Eğilimleri Araştırması’nın 2022 yılı ikinci çeyrek sonuçlarına göre, tasarruf sahipliği oranı %19’a çıkarak 2021’in üçüncü çeyreğinden bu yana yükseliş trendini sürdürdü.

Tasarruf sahipleri içinde düzenli tasarruf yapanların oranında dikkat çekici bir artış yaşanırken, bu oran ikinci çeyrekte 7 puan yükselerek %67 oldu.

Tasarruf aracı tercihlerinde ise Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ikinci çeyrekte birinci sıraya yükseldi. Araştırma kapsamında katılımcılara kripto para, NFT, Metaverse ve Fintech gibi teknolojilerin bilinirliği ve kullanım amaçları da soruldu. Sonuçlara göre, kripto para hariç diğer yeni teknolojilerin bilinirliği düşük. Kripto para toplumun %86’sı tarafından ismen biliniyorken, bu oran NFT’de %29, Metaverse’de %37, Fintech için ise %35 olarak gerçekleşti. ING Türkiye Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Ozan Kırmızı, “Tasarruf sahipliğindeki artış trendi ve düzenli tasarruf yapanların oranındaki yükseliş tasarrufa yönelimi gösteriyor” dedi.

ING Türkiye, kentsel yerleşim bölgelerinde yaşayan yetişkin bireylerin tasarruf eğilimlerini izlemek amacıyla 2011 yılından bu yana IPSOS iş birliğiyle gerçekleştirdiği Türkiye’nin Tasarruf Eğilimleri Araştırması’nın (TTEA) 2022 yılı ikinci çeyrek sonuçlarını açıkladı. Türkiye’nin lider tasarruf bankası olma vizyonuyla faaliyet gösteren ING Türkiye’nin araştırmasına göre, tasarruf sahipliği oranı %19’a çıkarak 2021’in üçüncü çeyreğinden bu yana yükseliş trendini sürdürdü. Ayrıca, tasarruf sahibi olmayan, ancak yakın gelecekte tasarruf yapmayı planlayanların arasında ise önümüzdeki 3 ay içerisinde tasarruf edeceğini belirtenlerin oranı 4 puanlık artış ile %20’ye yükseldi.

Düzenli tasarruf yapanların oranı 7 puan yükselerek %67’ye ulaştı

Tasarruf sahipleri içinde düzenli tasarruf yapanların oranında dikkat çekici bir artış yaşandı ve ikinci çeyrekte 7 puan yükselerek %67’ye ulaştı. Tasarruf yapanların, tasarruf yapma gerekçeleri arasında “geleceğe yatırım” unsuru %54 ile ilk sırada yer alırken, ikinci sırada yer alan “çocuklarım için” gerekçesi ise bu çeyrekte %27’ye yükseldi.

Tasarrufu olanların tasarruf araçları tercihlerine bakıldığında ise, 2022 ikinci çeyrekte Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) 8 puanlık artışla %24’e ulaşarak ilk sırayı aldı. BES’i %22 ile yastık altı altın ve nakit, %13 ile sistem içi altın ve %11 ile TL Vadeli Hesap takip etti. Kripto para ise 2022 yılı ikinci çeyreğinde bir önceki döneme göre 4 puanlık düşüş ile %6 seviyesine geriledi.

Kripto para toplumun %86’sı tarafından ismen biliniyor.

Metaverse konusunda çok iyi ve kısmen bilgili olanların yarısı Metaverse’ü kullanma eğilimi taşımıyor. Bu teknolojiyi bugüne kadar en az bir defa kullanmış ve kullanmaya da devam edecek olan bireylerin oranı %11 olurken, bu grubun %5’i daha önce kullandığını, ama kullanmaya devam etmeyeceğini belirtiyor. %32’lik bir kesim ise henüz kullanmamış ama gelecekte kullanma niyetinde. Metaverse’ün kullanım nedenleri arasında ise en çok öne çıkan başlık ise “yatırım yapmak”. Metaverse kullanan ya da kullanma niyetinde olan her iki kişiden biri Metaverse üzerinden yatırım yapma niyeti taşırken, ardından %23 ile alışveriş, %22 ile sosyalleşmek %19 ile oyun geliyor. NFT konusunda bilgisi olan bireylerin ise %7’si bugüne kadar NFT yatırımı yapmış durumda. NFT konusunda bilgisi olanların %10’u ise şu anda sahip olmasa da NFT yatırımı yapma niyetinde olduğunu belirtti.

Foreks

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler