Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Ukrayna Savaşı’nın faturası Gelişmekte Olan Piyasalara çıktı

Gelişmiş Ülke hisse senetleri henüz Ukrayna Savaşı’nın ne tür bir tehdit oluşturduğu konusunda fikir birliğine varamadılar. Perşembe seansına yılın en…

Ukrayna Savaşı’nın faturası Gelişmekte Olan Piyasalara çıktı

Gelişmiş Ülke hisse senetleri henüz Ukrayna Savaşı’nın ne tür bir tehdit oluşturduğu konusunda fikir birliğine varamadılar. Perşembe seansına yılın en büyük günlük kayıpları ile başlayan DJ30 ve S&P500 geceyi artıda kapadılar. Bu sabah Brent’in $100/varili aşmasına rağmen  Asya borsaları da çoğunlukla alıcılı.

Halbuki Bloomberg’e göre, Türkiye’nin da dahil olduğu Gelişmekte Olan Piyasalar (GOP, Ülkeler = GOÜ) ağır kayıplar yaşadı. Türkiye Ukrayna Savaşı’nda tarafsızlığı öne çıkaran nüanslı bir siyaset izlese de, depremden nasibini aldı. Dün, dış borçlanma maliyetlerimizi belirleyen CDS primi 626 puana kadar yükseldi. TSİ 07:00’de dolar/TL 14.18’de. İddialara göre, TCMB ve kamu bankaları yine arka kapıdan müdahale ediyor, ama henüz kur istikrarını temin edemediler.

Eğer Ukrayna Savaşı uzun sürecekse, ya da arkasında uzun sürecek olumsuz etkiler bırakacaksa, GOP ve Türkiye açısından ekonomik performansa da yansıyacak zor bir dönem başlıyor.

 

Son bir hafta içinde, GOP hisseleri dolar bazında %6 ortalama değer kaybetti. Veriler, sıcak paranın GOP’tan çekilmekte olduğunu ifade ediyor.  Ukrayna Savaşı’nın tetiklediği enerji rallisi yanında, Fed’in parasal sıkılaştırmadan vazgeçmeyeceğini açıklaması; ve Çin’de inşaat-emlak sektörünün bitmeyen nakit sıkıntıları da GOP açısında olumsuz gelişmeler.

Perşembe itibarıyla, savaşın başlamasından bu yana GOÜ’in dış borçlanma spreadleri (faiz primleri) 37 baz puan artarak 450 baz puana yükseldi. CDS’ler yalnız Türkiye’de değil tüm GOÜ için yükseliyor. Borç/GSYH oranları tarihi zirvelere erişen GOÜ ve kurumsalları için borç yenilemek oldukça pahalıya oturacak.

 

Allianz Global Investors fon yöneticisi Lu Yu “Portföyde nakit oranını artıyoruz” dedi. “Keşke bu belirsizliğin ne kadar süreceğini bilsek! Ukrayna krizi sonuca bağlanmadan yeni risk almak kolay değil”.

Aegon Asset Management GOÜ SGMK masası direktörü Jeff Grills “Oynaklık ve satış baskılarının sürmesini bekliyoruz” dedi. “Batı’dan sürekli yeni yaptırım açıklamaları geliyor”.  “Putin’in savaşı tüm Ukrayna’ya taşıması ciddi bir piyasa riski”.

 

Fed yetkilileri Ukrayna’ya rağmen martta faiz artışına işaret ediyor

 

Bir sonraki krizin nedeni: Küresel borç zirve yaptı

 

Rusya-Ukrayna ihtilafında gaz kilit öneme sahip: Dünya genelinde arz kesintiye uğrayabilir

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler