Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Tahvil Faizleri Powell’ın Agresif Sıkılaşma Mesajıyla Yükseldi

Fed Başkanı Jerome Powell, ABD Hazine tahvillerinin yatırımcıları için Ukrayna Başkanı Volodimir Zelenski’ye kıyasla daha güçlü bir motivasyon konuşmacısı olduğunu…

Tahvil Faizleri Powell’ın Agresif Sıkılaşma Mesajıyla Yükseldi

Fed Başkanı Jerome Powell, ABD Hazine tahvillerinin yatırımcıları için Ukrayna Başkanı Volodimir Zelenski’ye kıyasla daha güçlü bir motivasyon konuşmacısı olduğunu ortaya koydu.

Powell Pazartesi günü, yükselen enflasyon karşısında Fed’in gerek görüldüğü takdirde 25 baz puanlık artışlardan oluşan kademeli çizgi yerine 50 baz puanlık bir artışla para politikasında daha agresif bir sıkılaşmaya gidebileceğini söyledi ve bu açıklama hisseleri düşüşe, tahvil faizlerini ise yükselişe geçirdi.

Zelenski ise yalnızca, Kiev’in Rusya ile yaptığı barış müzakerelerinin başarısızlıkla sonuçlanması durumunda 3. Dünya Savaşı’nın çıkabileceğine dair uyarmıştı. Ukrayna Başkanı Zelenski tüm dünyanın saygısını kazandı, ancak aynı zamanda dünyanın ilgisini tutmak için uğraşıyor. Ukrayna’daki çatışmanın daha geniş çaplı bir savaşa dönüşme ihtimali tamamen göz ardı edilmese de, bu hâlâ zayıf bir ihtimal olarak görülüyor.

Küresel bir savaş dair gerçek korkular, yatırımcılarda ABD tahvillerine doğru bir akını tetikler. Bunun yerine, yatırımcılar tahvillerini satarak tahvil faizlerinin yükselmesine yol açtı.

Geçtiğimiz haftada Fed’in yapacağı 25 baz puanlık artışa yönelik beklentiyle %2 eşiğini aşan ABD 10 yıllık tahvil faizi, Powell’ın Pazartesi günkü açıklamalarının ardından %2,3’ün üzerine sıçradı.

Fed’in kısa vadeli faiz oranlarına karşı daha hassas olan 2 yıllık tahvil faizi ise Pazartesi günü 15 baz puan üzerinde artışla %2,11’i aştı. Mart başında, tahvil faizi %1,4’ün altına gerilemişti.

Alman 10 yıllık tahvil faizi de, daha da yavaş bir şekilde olsa da yükselişine devam etti. Yine de, Mart’ın ilk haftasında yeniden sıfırın altına inmenin ardından şu an %0,5’e yaklaşıyor.

 

 

 

tr.investing.com

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler