Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Gelişen Piyasalar:  Tahvil ihracı sert düştü, sıcak para kaçışı sürüyor

Stratejistlerin büyük çoğunluğuna göre, Türkiye’nin de dahil olduğu Gelişmekte Olan Piyasalar (GOP, Ülkeler = GOÜ) varlık sınıfı 2022’de Gelişmiş Ülkeler…

Gelişen Piyasalar:  Tahvil ihracı sert düştü, sıcak para kaçışı sürüyor

Stratejistlerin büyük çoğunluğuna göre, Türkiye’nin de dahil olduğu Gelişmekte Olan Piyasalar (GOP, Ülkeler = GOÜ) varlık sınıfı 2022’de Gelişmiş Ülkeler (GÜ) varlıklarından daha üstün performans gösterecek.  S&P500’ün tarihi sarsıntı geçirdiği hafta, MSCI GOP Hisse Endeksi göreceli olarak tutunmayı becerdi.

 

GOP tahvillerinde ise risk iştahındaki gerilemenin sonucu çok net olarak görüldü:  Ocak ayında düşük kredi notlu GOÜ kurumsal tahvil ihracı 78%, toplam GOÜ tahvil ihracı ise %40 daraldı. Eksilen arz, GOÜ tahvili tutmak zorunda olan fonlardan talep getirdi. GOÜ-GÜ tahvil faiz makası Ocak ayında 36 baz puan daralsa da, hala 18 ayın zirvesinde. Oldukça yüksek seyreden tahvil faizleri, Hazine’nin 2022  dış borçlanma programına başlamasını geciktiriyor. Henüz yükselen faiz ortamının bu sene $165 milyar dış borç yenilemesi yapacak banka ve finans-dışı şirketlere nasıl yansıyacağına dair yeterli bilgi yok, Ocak’ta kurumsal Eurobondlar prim yaptı.

 

Foreks’te yer alan, JPMorgan analistleri tarafından hazırlanan rapora göre, Ocak ayında gelişmekte olan piyasaların dolar cinsinden borçlanma kağıdı ihracı 2016 yılından bu yana görülen en düşük seviyeye indi.

 

JPMorgan analistleri, “Yükselen faizler ve yüksek faiz oynaklığı gelişmekte olan ülkelerin Ocak ayında piyasaya girmelerinin önündeki en büyük engel olmaya devam etti” ifadelerini kullandılar.

Ocak ayında gelişmekte olan piyasalar toplam 17,9 milyar dolar tutarında borçlanma kağıdı ihraç ettiler. Yatırım yapılabilir seviyede nota sahip borçlanma kağıdı ihracatı 16,4 milyar dolar oldu.

 

Yılın geri kalanında Türkiye’nin 11 milyar dolar, Çin’in 10 milyar dolar ve Endonezya’nın 9 milyar dolar tutarında borçlanma kağıdı ihraç etmeleri bekleniyor.

 

EBDA adlı araştırma şirketinin verilerine göre, Ocak’ın 3cü haftasında GOP fonlarından $2.2 milyar itfa gözlendi. Bir sonraki hafta ise bu miktar $276 milyona geriledi.

 

Bloomberg’e göre,  Etiyopya ve Tunus Hazine tahvilleri ve Türk şirket tahvilleri Ocak’ta prim yaptı.

Arz kıtlığı kısa vadede GOÜ tahvillerine prim yaptırsa da, önümüzdeki aylar bu varlık grubu için çok güç geçecek. 2022-2024 döneminde GOÜ $1.2 trilyon tahvil itfa ederken, Fed’in bu süre zarfında sürekli dolar likiditesini kısması bekleniyor. Uzmanlar yatırımcılara borç yenileme zorunda olan ihraçcıların daha yüksek faiz razı  olmalarını beklemeyi öneriyor.

 

BlackRock, arz odaklı enflasyonda yeni dönem konusunda uyardı

 

Bostic: Fed 50 baz puan faiz artırımını seçebilir, Erdoğan ise yeniden faiz indirimi sinyali verdi

 

Ukrayna ve küresel talep petrolü 100 dolara taşıyor!

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler