Sosyal Medya

Döviz

Ukrayna ve küresel talep petrolü 100 dolara taşıyor!

Devam eden güçlü küresel talep ve Ukrayna üzerindeki gerginliklerin bitmediğine dair işaretler üzerine petrol piyasaları haftaya yükselişle başladı. Küresel ölçüt…

Ukrayna ve küresel talep petrolü 100 dolara taşıyor!

Devam eden güçlü küresel talep ve Ukrayna üzerindeki gerginliklerin bitmediğine dair işaretler üzerine petrol piyasaları haftaya yükselişle başladı.

Küresel ölçüt Brent fiyatları %1,2 artarak altı haftadır üst üste devam eden tırmanışla 2014’ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. West Texas Intermediate geçen hafta %2 tırmandıktan sonra varil başına 88 dolara doğru ilerledi.

On binlerce Rus askeri Ukrayna yakınlarına yığılmışken, Moskova’nın bir işgal emri ve potansiyel olarak enerji akışına son verebileceği endişesi var. Pentagon’a göre Moskova hafta sonu asker seviyesini daha da artırdı. Kriz pazartesi günü ilerleyen saatlerinde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ nde tartışılacak.

Ham petrol bu ay küresel piyasaların sıkılaşmasıyla yükselirken, üst düzey bankalar ve petrol şirketleri petrolün varil başına 100 doları yakında geçebileceğini söyledi. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve müttefikleri son aylarda planlanan arz çıktı artışlarını tam olarak karşılayamadığından, bu beklenti desteklenmekte. OPEC+ ittifakı piyasayı değerlendirmek üzere çarşamba günü toplanıyor.

DBS Bank Ltd. Singapur merkezli enerji analisti Suvro Sarkar, “Rusya ve Ukrayna ile olan sorun bu sabah petrolün başlıca itici güçleri. Bir saldırı gerçekleşirse, tüm emtialar etkilenecek ve “varil başına 100 dolarlık işaretin kolayca ihlal edildiğini görebiliriz” dedi.

Dünya genelinde hareketlilik koronavirüs salgınının verdiği darbeden toparlanmaya devam ederken, benzin de dahil olmak üzere ürün fiyatlarını yukarı itiyor. Dünyanın dört bir yanındaki rafineriler, talep görünümünün sürekli güç sinyali verdiği kilit motor yakıtını üretmekten sağlam karlar elde ediyor.

Küresel petrol piyasaları aynı zamanda, yakın vadeli sözleşmelerin daha uzak olanlara primli olduğu boğa deseni görünümünde hareket ediyor. Brent’in en yakın iki Aralık kontratı arasındaki yayılma, ay başında varil başına 4,12 dolardan geriye doğru 5,93 dolardı.

Crude’un kazancı, hafta sonu Kuzeydoğu ABD’de yağan kar fırtınasının yakıt talebini artırmasının ardından %9’a kadar çıkan ABD doğal gaz vadeli işlemlerindeki artışla bir araya geldi. Boston günlük kar yağışı rekoru kırdı ve fırtına Central Park’a 20 santimetreden fazla kar attı.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler