Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Dünya imalat sanayinde yavaşlama başladı

JP Morgan ve S&P Global tarafından derlenen global imalat sanayi PMI faaliyet anketi aydan aya çok az değişme göstererek  52.3’ten…

Dünya imalat sanayinde yavaşlama başladı

JP Morgan ve S&P Global tarafından derlenen global imalat sanayi PMI faaliyet anketi aydan aya çok az değişme göstererek  52.3’ten 52.4’e yükseldi.  Her iki  ayın verisi de 20 aylık dipleri işaret ediyor. PMI endeksinin alt kalemlerinden biri olan üretim ise 2 aydır daralıyor. Üretim alt endeksi Nisan ve Mayıs’ta sırasıyla 48.7 ve 49.6 olarak gerçekleşti.

Ankette, Ukrayna Savaşı, tedarik zincirlerinin zorlanması, Çin’de yeni sonuna gelinen kapatma ve kapanmalar; ve en nihayetinde yükselen maliyet baskıları gerilemeye neden oluyor.  Mayıs’ya tüketim malları üretimi hızlanıp, A/A artış kaydederken, yatırım ve ara mallarında yavaşlama sürdü. Çin imalat sanayi 3 aydır tekliyor.

Toplam sipariş  miktarında daralma nerdeyse sona geldi. Fakat, ihracat siparişleri çok sert 48.3’ten 47.9’a düştü.   İş dünyasının  beklentileri de bozuldu. Üretimde artış bekleyenlerin oranı %61.8’den   %60.7’ye geriledi.

Girdi ve çıktı enflasyonu ise güçlü,  fakat fiyatların artış hızı yavaşlıyor. Girdi maliyet endeksi A/A 71.6’den 70.5’e geriledi.  Çıktı fiyat endeksi ise 63.8’den 61.5’e gerileyerek sanayicilerin girdi maliyetlerini tüketiciye yansıtmakta zorlandığını gösterdi.

JP Morgan global ekonomi uzmanı Olya Borichevska anket sonuçlarını şöyle değerlendirdi:  Üretim alt endeksinde gerileme yavaşlasa da, bunun tek nedeni Çin. Çin’de aylık çıktı 4.7  puan artış kaydetti. Çin dışında ise üretim aylık bazda 0.7 puan geriledi. Çin hala Omicron salgını esnasındaki üretim kaybının yarısını geri almış değil. Bunlara karşın, tedarik zinciri sıkıntıları hala büyük sorun, fakat darboğazların azaldığını görüyoruz.

Global imalat sanayi verileri resesyondan çok stagflasyona işaret ediyor. Manşet endeks  resesyonda çok uzak bir seviye denge buldu. Fiyat artış hızları yavaşlasa da, tempo hala çok hızlı. Önümüzdeki aylarda imalat sanayi üretimi düşük bir tempoda denge bulurken, fiyat artışlarının tedarik zinciri sorunları çözülse de en azından yıl sonuna kadar dünya ekonomisini etkilemesi çok olası.

 

İnfo Yatırım’dan Haftalık Makro Bülten; ‘ABD’de Gündem Enflasyon Olacak…’

 

Euro Bölgesi: Perakende satışlar nisanda marta göre düştü, Avrupa Merkez Bankası ne yapar?

 

 

YORUM:  ABD Tarım-dışı istihdam lokum gibi

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler