Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

David Malpass/DB:  Ukrayna Savaşı global durgunluğa neden olabilir

  Çarşamba günü ABD Ticaret Odaları etkinliğinde konuşan Dünya Bankası Başkanı David Malpass, en korkulan kelimeyi kullanan ilk üst düzey…

David Malpass/DB:  Ukrayna Savaşı global durgunluğa neden olabilir

 

Çarşamba günü ABD Ticaret Odaları etkinliğinde konuşan Dünya Bankası Başkanı David Malpass, en korkulan kelimeyi kullanan ilk üst düzey global yönetici oldu: Resesyon, yani, global ekonominin durgunluğa girmesi.

Reuters’de “World Bank’s Malpass says war in Ukraine may trigger global recession” başlığıyla yer alan haberde, Malpass Ukrayna Savaşı’nın yankıları olan fahiş gıda ve enerji fiyatları yanında, tüm Küre’de hissedilen gübre kıtlığının da resesyonist olduğu uyarısını yaptı.

 

Malpass, Avrupa devi Alman ekonomisinin yükselen enerji maliyetleri nedeniyle şimdiden “çamurlu tarlaya” saplandığı tespitini yaptı.

Malpass, resmi bir tahmin yapmamakla birlikte “Elimizdeki verileri gözden geçirdiğimizde, dünya ekonomisinin resesyondan nasıl sıyırtacağını görmekte zorlanıyoruz” ifadelerini kullandı.

Ukrayna ve Rus ekonomileri oransal olarak çift haneli daralmalar yaşayacak. Avrupa, ABD ve Çin ekonomileri ise yavaşlıyor.

Türkiye’nin de dahil olduğu Gelişmekte Olan Ülkeler grubu ise yükselen fiyatlardan en ağır zararı görecek.

Malpass ”Enerji fiyatlarının (yılık bazda) ikiye katlanması olasılığı bile tek başına durgunluk nedenidir” görüşünü  bildirdi.

Çin  hala baş edemediği Covid-19 salgını yanında, Omicron varyantının ülkeye erişmesinden önce başlayan emlak balonunun patlamasından olumsuz etkileniyor.

Malpass resmi bir büyüme tahmini vermedi, resesyona girişin zamanlamasını da açıklamadı. Dünya Bankası geçen ay yayınlanan Global Ekonomik Görünüm Raporunda 2022 büyüme öngörüsünü %4.1’den %3.2’ye aşağı revize etmişti.

 

FÖŞ yazdı: Dünya dört nala distopyaya koşuyor

 

Moody’s:  2022 borç krizi yılı olabilir mi?

 

The Economist:  Global gıda krizi yola çıktı

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler