Sosyal Medya

Dünya Ekonomisi

Büyük Düşüşün Ardından Petrol Yeniden Yükseldi

Petrol dün Ukrayna savaşında barış zemini umutları ve potansiyel üretim artışı haberleriyle sert bir şekilde geriledi. Ancak ,Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden…

Büyük Düşüşün Ardından Petrol Yeniden Yükseldi

Petrol dün Ukrayna savaşında barış zemini umutları ve potansiyel üretim artışı haberleriyle sert bir şekilde geriledi. Ancak ,Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden kaynaklanan serpintinin piyasaları sarsmaya devam etmesiyle Kasım ayından bu yana en büyük düşüşten sonra yeniden yükseldi.

New York vadeli kontratları perşembe günü bir önceki seansta %12 değer kazanarak varil başına 110 doların üzerine yükseldi. Petrol, Birleşik Arap Emirlikleri’nin OPEC+’ı üretimi daha hızlı artırmaya çağırması sonrasında düşmesine karşın, ülkenin enerji bakanı bu mesajı birkaç saat sonra yumuşattı. Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy de savaşın sona ermesine yardımcı olmak için bazı tavizleri değerlendirmeye istekli olduğunu tekrarladı.

Petrol, kısmen Rus enerji akışlarının kaybının zaten sıkı bir piyasayı gerebileceği korkusuyla işgalden bu yana yükselmekte. ABD, ülkenin ithalatını yasaklamak için harekete geçti ve şirketler de Rus ham petrolünden kaçınıyor. Yine de, OPEC ve Chevron Corp. başkanları bu hafta petrol sıkıntısı yaşanmadığını söylerken, Irak üretimi planlanandan daha fazla artırmaya gerek olmadığı konusunda ısrar etti.

Rusya’yı önemli bir üye olarak sayan OPEC+, son dönemde fiyatlarda yaşanan dalgalanmanın gerçek bir arz sıkıntısından ziyade jeopolitik gerginliklerden kaynaklandığını savunarak, Beyaz Saray ve diğer büyük tüketicilerin üretimi daha hızlı artırma çağrılarına şimdiye kadar direndi. BAE ise Suudi Arabistan ve Rusya’dan sonra grubun en büyük üçüncü üreticisi.

İşgal küresel piyasalarda yankılanıyor ve salgın sonrasında büyümeyi teşvik etmeye çalışan hükümetler üzerinde enflasyonist baskı oluşturuyor. Buğdaydan metale ve doğal gaza kadar her şey yükselirken, ABD’de perakende benzin fiyatları bu hafta rekora koşuyor.

Nisan ayı için West Texas Intermediate, Singapur’da saat 9:02’de New York Mercantile Exchange’de %1,4 artışla varil başına 110,24 dolarda.

Mayıs vadesi için Brent, çarşamba günü %13 düştükten sonra ICE Futures Europe borsasında %1,9 değer kazanarak 113,20 dolara yükseldi.

Ayrı bir gelişmede, Enerji Enformasyon İdaresi’ne göre, ABD’nin ham petrol stokları geçen hafta 1,86 milyon varil düşerken, dizel içeren bir kategori olan damıtma stokları sekizinci hafta küçülerek 2014’ten bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler