Sosyal Medya

Döviz

Rusya şaşırtmıyor: Gazprom’dan Kuzey Akım’dan gaz akışını kısma kararı

Gazprom’dan yapılan yazılı açıklamada, Kuzey Akım için kullanılan Portovaya kompresör istasyonundaki Siemens türbin motorunun teknik nedenlerden ötürü durdurulduğu ve 27…

Rusya şaşırtmıyor: Gazprom’dan Kuzey Akım’dan gaz akışını kısma kararı

Gazprom’dan yapılan yazılı açıklamada, Kuzey Akım için kullanılan Portovaya kompresör istasyonundaki Siemens türbin motorunun teknik nedenlerden ötürü durdurulduğu ve 27 Temmuz’dan itibaren Portovaya kompresör istasyonu üzerinden günlük azami 33 milyon metreküp doğalgaz sevk edilebileceği bildirildi.

Gazprom, Siemens’a ait bir türbinin Kanada’da yapılan bakımlarının ardından Rusya’ya geri teslim edilmediği gerekçesiyle Kuzey Akım üzerinden doğalgaz sevkiyatını 15 Haziran’da yüzde 60 düşürmüştü.

Kuzey Akım, Rus gazını Almanya üzerinden Avrupa’ya taşıyan önemli hatlardan biri.

Avrupa doğal gaz fiyatları, arz belirsizliğinin ortasında mevsimsel rekorla işlem görüyor. Gazprom ihracatını sınırlamaya veya kesmeye karar verirse daha yükseğe tırmanabilirler. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, tüm AB üye devletlerini, doğalgaz için Rusya’ya ne kadar bağımlı olduklarına bakılmaksızın, gaz tasarrufu çabalarına katılmaya çağırdı.

Kuzey Akım boru hattı, 21 Temmuz’da bakımın sona ermesinin ardından Almanya’ya kapasitenin %40’ı oranında tutarlı bir oranda gaz gönderirken, Rusya Devlet Başkanı Putin geçen hafta, ilk bozulan türbinin tamir edilmesi muhtemel başka bir türbinin yerini almak için zamanında alınmaması durumunda bunun %20’ye düşebileceği konusunda uyardı. Gösterge Avrupa fiyatları %6,7’ye kadar yükseldi.

Deutsche Bank AG bir araştırma notunda, “Putin, türbin bu haftanın başlarında geri dönmezse, başlangıçta bu türbinin Eylül ayına kadar ihtiyaç duyulması beklenmese de, gaz akışının %20 kapasiteye düşebileceğini öne sürdü. Bu yüzden gaz fiyatlarına dikkat edin” dedi.

Yine de, Kuzey Akım üzerinden sınırlı hacimler bile Almanya’nın ve onun zor durumdaki Uniper SE kamu hizmeti kuruluşunun gaz depolama seviyelerini dengelemesine yardımcı oldu. Fakat ikinci tribünün de devre dışı kalması ya da düşük gaz akışı ile devam etmesi Avrupa gaz fiyatlarının yüksek seyredeceğini anlatıyor.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler