Sosyal Medya

Döviz

Dolar Endeksi’nin önlenemez yükselişi sürüyor

Dolar Endeksi'ne rekor dayanmıyor

Dolar Endeksi’nin önlenemez yükselişi sürüyor

Fed’in agresif faiz artırımı politikasına devam ederek dün federal fonlama faizini 75 baz puan daha artırması ABD dolarına destek vermeye devam ediyor.

ABD doları bu sabah erken saatlerde önde gelen para birimleri karşısında güçlü artış gösterdi.

Dolar Endeksi Haziran 2022’den bu yana ilk kez 111,79 seviyesine kadar yükseldi. Endeks şu sıralarda düne göre yüzde 0,16 artıyla 111,65 seviyesinde.

Foreks Haber’e göre, ABD doları bu sabah Japon yeni karşısında da 145 seviyesinin üzerini test etti. 24 yılın en yüksek seviyesi olan 145,38 yene kadar yükselen ABD doları şu sıralarda düne göre yüzde 0,55 artışla 144,85 seviyesinden işlem görüyor.

TSİ 08:00’de Asya’da tüm hisseler kırmızıda. BoJ’nin para politikasında sıkılaştırmaya gitmemesi ile dolar/JYen  24 yıllık zirvesine tırmandı. Tokyo menşeli Barclay’s FX stratejisti Shinichiro Kadota  CNBC’ye “Fed’in yeni 2023-2024 parasal sıkılaştırma öngörüleri ve Putin’in Batı’ya rest çekmesi doların çok işine geldi. Dolar, özellikle Avrupa para birimlerine karşı şanslı gözüküyor” yorumunu yaptı.

Brent petrol $90/varil ortalamalı dar bir bantta dalgalanırken, Çin ve Avrupa’da beklenen resesyon fiyatları aşağı, OPEC’in arz sıkıntıları ve İran-ABD arasında nükleer faaliyetlerin denetimi anlaşmasının suya düşmesi ise yukarı yönde destekliyor. Uzmanlara göre Kasım’da Avrupa’nın Rus petrolü taşıyan tankerlere sigorta satışı yasağı (Rus petrolüne talebi azaltır) henüz fiyatlarda değil.

Genelde, riskli varlıklar Ukrayna Savaşı ve Putin’in mücadele kararlılığının jeo-politik ortamda riskleri artıracağı gerçeğini fiyatlarda iskonto etmiyor. Gelişmiş Ülke ve tahvil CDS’leri ve VIX türü oynaklık endekslerinde politik risk primi düşük.

Ukrayna Savaşı’nın artık Rusya ve Batı arasında ekonomik bir savaşa genişlemesi kaçınılmaz. Bu senaryoda, tüm riskli varlıklar satış yiyecek. Kriptolar kriz döneminde güvenli liman olmadıklarını gösterdi. Japon Yeni BoJ destek vermediği sürece düşmeye mahkum. Güvenli liman olarak dolar ve altın kaldı. Bir süre sonra, altında Fed’e tepki satışları yerini risk hedge’i alımlarına bırakabilir.

 

Foreks, CNBC, ParaAnaliz

 

Fed faiz artış kararı yanında artık resesyona hazır: Enflasyon tahmini yükselirken, büyüme beklentileri de sert düştü

 

FÖŞ yazdı:  Savulun, son 15 yılın en şiddetli ayı pazarı başladı

YENİLEME: Vladimir Putin seferberlik ilan etti-Nükleer artık masada

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler