Sosyal Medya

Genel

YENİLEME: Vladimir Putin seferberlik ilan etti-Nükleer artık masada

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin kısmı seferberlik kararını bu sabah televizyonda yaptığı bir konuşmada ilan etti ve Ukrayna’ya karşı savaşta…

YENİLEME: Vladimir Putin seferberlik ilan etti-Nükleer artık masada

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin kısmı seferberlik kararını bu sabah televizyonda yaptığı bir konuşmada ilan etti ve Ukrayna’ya karşı savaşta nükleer silah konuşlandırma tehdidinde bulundu.

NATO’nun Rusya’ya yönelik nükleer tehditle suçlayan Putin Rusya’yı “zayıflatmaya, bölmeye ve yok etmeye” çalışan kolektif Batı ile savaş halinde olduğunu iddia etmekte.

Putin, “Rusya’yı ve halkımızı savunmak için, şüphesiz elimizdeki tüm silah kaynaklarını kullanacağız” dedi. “Bu bir blöf değil.”

Seferberlik önlemlerinin bugün başlayacağını bildiren Putin “gönüllülere” Donbas’ta savaşmaları için yasal statü vereceğini de açıkladı. Amaçlarının Ukrayna’nın doğusundaki Donbas’ın tamamen “özgürleştirilmesi” olduğunu söyledi.

Putin’in stratejisi, Moskova ve St. Petersburg’daki daha müreffeh ailelerin, askeri deneyimi olmayan çocuklarını cephe hatlarında savaşmak üzere göndermek zorunda kalmalarının siyasi etkilerini de bastırmaya çalışıyor.

Putin ayrıca, Rusya Federasyonu’na acilen katılmak için bu hafta referandum yapma sözü veren dört Ukrayna bölgesinde Kremlin tarafından kurulan vekiller için Rusya’nın “güvenli bir ortam sağlamak için her şeyi yapacağını” söyledi.

Putin, Batılı ülkelerin Ukrayna’da barışçıl çözüm istemediklerini söyleyerek, “Batı barışçıl bir çözümden yana değil, Ukrayna’ya silah yığıyor. Toprak bütünlüğümüz tehdit edilirse Rusya mevcut tüm yolları kullanacak, bu bir blöf değil” dedi.

“Anavatanımızın toprak bütünlüğü, bağımsızlığımız ve özgürlüğümüz güvenlik altına alınacak, tekrar ediyorum, sahip olduğumuz tüm mevcut yollarla. Bize nükleer şantaj yapmayı deneyenler şunu bilmeliler ki rüzgar terse dönebilir”

Ukrayna, ABD, AB ve diğer Batılı müttefikler söz konusu referandumların sonuçlarını tanımayacaklarını söylediler. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Donetsk, Luhansk ve Herson’da düzenlenecek seçimlerle ilgili, ‘ Sahte seçimlerin hiçbir meşruiyeti yoktur’ dedi.

Geçtiğimiz haftalarda Ukrayna’nın başarılı bir karşı saldırısıyla sarsılan Rusya’da devlet televizyonu, Rusları bir tür tırmanma için hazırlıyor. Rusya’nın Ukrayna’nın bir kısmını kendi toprakları olarak tanıması, Ukrayna’nın enerji altyapısına yönelik topyekün saldırıdan nükleer silahlarının kullanımına kadar uzanan böyle bir askeri tırmanma dalgasının önünü açacak.

Kiev, Putin’in tehditlerinin, güçlerini Rus askerlerini Ukrayna’nın doğusundan ve güneyinden çıkarmaya yönelik büyük baskılarından caydırmayacağı konusunda ısrar ediyor.

Putin ayrıca, şu anda Ukrayna’daki savaşında Rusya için savaşan gönüllülere, normal askeri personelle aynı yasal statüye sahip olacağını açıkladı. Ukrayna’ya karşı savaşta savaşmak için seferber olmuş kişiler olanlara ödeme yapılacağını ve sözleşme kapsamında hizmet veren askeri personel statüsünü alacağını söyledi.

Putin’in hemen ardından konuşan Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, kısmi seferberliğin askeri deneyime ve uzmanlık eğitimine sahip 300.000 ek asker konuşlandıracağını söyledi. Rusya’nın askeri deneyime sahip 25 milyon erkeğe sahip olduğunu ve mevcut kısmi seferberliğin bu sayının sadece yüzde 1’ini kapsadığını ekledi.

Şoygu, “Sadece Ukrayna ile değil, kolektif Batı ile de savaşıyoruz” dedi.

Putin’in konuşmasının arifesinde, Rusya dışına uçak biletleri yükseldi ve fiyatlar Çarşamba günü artmaya devam etti. Örneğin, Moskova’dan İstanbul’a kadar Aeroflot’taki ekonomi koltukları, Eylül ayının geri kalanında tamamen satıldı ve binlerce avroya satılan işletme sınıfı koltukların bir kısmı mevcuttu.

Politico, Kısa Dalga

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler