Sosyal Medya

Döviz

BBVA Garanti Yatırım:  Eurobond Piyasası Fiyatlamaları ve Getiri Eğrileri

ABD’de devam eden yüksek enflasyon dinamikleri neticesinde bu yıl Fed’in Mart ve sonrasında fonlama faizi artışların başlayacağı tahmin ediliyor. Bloomberg terminalde yer…

BBVA Garanti Yatırım:  Eurobond Piyasası Fiyatlamaları ve Getiri Eğrileri

ABD’de devam eden yüksek enflasyon dinamikleri neticesinde bu yıl Fed’in Mart ve sonrasında fonlama faizi artışların başlayacağı tahmin ediliyor. Bloomberg terminalde yer alan vadeli fiyatlamalara göre ilk artış Mart ayında olabilir. Bu sırada ABD tahvil faizlerinde yükseliş bir miktar daha belirgin bir hal aldı. ABD$ fonlama maliyetlerinin artış göstermesi GOÜ yabancı para cinsi borçlanma maliyetlerini etkileyebilir.

 

Yurt içinde geçtiğimiz yıl son çeyrekte meydana gelen CDS primi yükseliş hareketi geride kaldı. Şu noktada yeni bir risk fiyatlamalara girmedikçe Türkiye CDS primlerinde yükseliş ihtimali sınırlı denilebilir. Hatta enflasyon dinamiklerinde sakinleşme ve kurda istikrar belirgin olursa CDS primlerimizde de yıl içinde gerileme olabilir.

ABD$ cinsi %7.79 brüt getirisi olan 26 Nisan 2029 ve %6.91 getiriye sahip olan 14 Ekim 2025 eurobondları orta veya uz un vadeli seçenek tercih eden yatırımcılar açısından cazip seçenekler olabilir.

 

İş Yatırım Eurotahvil piyasası yorumu

Avrupa bölgesi tahvillerinde de pozitif seyir hakimdi. Hafta içinde pozitif getiriye ulaşan Almanya 10 yıllık tahvilin getirisi dört baz puan daralarak -%0.07 seviyesinden günü kapatırken, Fransa on yıllık tahvilin getirisi üç baz daralarak %0.33 seviyesinden, İngiltere on yıllık tahvilin getirisi ise beş baz puan daralarak %1.17 seviyesinden günü sonlandırdı.

Gelişmekte olan ülke kıymetlerinin tamamında pozitif seyir hakimdi. Türkiye Hazine eurotahvillerinde kısa vadede yerli ve yabancıların kuvvetli talebi devam etti. Getiri eğrisi genelinde 4-15 baz puan daralma olurken, orta vadede alış ilgisi öne çıktı. Beş ve on yıl vade kıymetler sırasıyla %7.15 ve %7.60 seviyelerinde işlem görürken, uzun tarafta ise %7.60 seviyesinden günü sonlandırdı. Kısa vadede iyice daralan getiriler sonrası getiri eğrisi dikleşmeye devam etti. Beş yıllık risk primi günü üç baz puan artıda kapatsa da haftalık olarak baktığımızda yaklaşık otuz beş puan daralarak 526 seviyesinden haftayı noktaladı.

Banka ve şirket kıymetleri de hazine kıymetlerine paralel seyretti. Özellikle kısa vadeli senior ve sermaye benzeri banka kıymetlerinde, lokal tarafta fonların ve şirketlerin güçlü talebi devam ederken, Uzun tarafta ise bireysellerin uzun sermaye benzeri kıymetlere olan talebi devam etti. Geçtiğimiz hafta içinde uzun zamandır arzı zayıf olan kısa vadeli banka kıymetleri ortaya çıkarken, lokallerin güçlü talebi ile arz karşılandı. Akbank 2026 vadeli senior kıymet %7.08 getiri seviyesinden işlem gününü sonlandırırken, Yapı Kredi Bankası 2031 vadeli sermaye benzeri kıymet %7.87 call, %8.41 vade getiri seviyesinden haftayı noktaladı.

 

HSBC Portföy Yönetimi  CDS yorumu (Ekonomist İbrahim Aksoy)

 

Kredi, mevduat ve kısa vadeli tahvil faizleri %14 seviyesindeki politika faizinin önemli ölçüde üzerinde bulunurken normal koşullarda bu faizlerin politika faizine görece yakın düzeylerde gerçekleşmesi beklenmeliydi. Yılın kalanında enflasyon yüksek seyrini sürdüreceği için Merkez Bankası para politikasını önemli ölçüde sıkılaştırana kadar para politikası ile piyasa faizlerinin ayrışmaya devam etmesini bekliyoruz.

 

Türkiye’nin 5-yıllık CDS’i, dolar/TL’de oynaklıkta düşüşün etkisiyle gelişmekte olan piyasalar içinde olumlu ayrışmaya devam ediyor. 5-yıllık CDS dün 20 baz puan düşerek 524 baz puana geriledi. Merkez Bankası’nın faiz oranını %14’te korumasıyla dolar/TL günü %0.6 düşerek 13.35’te bitirdi. ABD tahvil faizlerinde düşüş ve Türkiye’nin CDS’inin gerilemesiyle Eurobond piyasası olumlu bir seyir izlerken, 10-yıllık TL cinsi tahvil faizi dün 41 baz puan düşerek %22.63’e geriledi. BİST 100 endeksi ise %1.4 düşerek günü 2014 puanda kapattı.

 

TL Mevduat Faizleri ve TL Kredi Faizleri azaldı…

 

 

Kriptolar tepetaklak, üç ayda 1,2 trilyon dolar buhar oldu

 

Tahvil piyasalarında 2000’den bu yana ilk kez 50 baz puan faiz artışını fiyatlanıyor

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler