Sosyal Medya

Borsa

Tahvil piyasalarında 2000’den bu yana ilk kez 50 baz puan faiz artışını fiyatlanıyor

Para piyasaları, Fed’in yirmi yıldan uzun bir süre içinde borçlanma maliyetlerine ilk süper boyutlu artışı tercih edebileceği yönündeki spekülasyonları yansıtıyor.…

Tahvil piyasalarında 2000’den bu yana ilk kez 50 baz puan faiz artışını fiyatlanıyor

Para piyasaları, Fed’in yirmi yıldan uzun bir süre içinde borçlanma maliyetlerine ilk süper boyutlu artışı tercih edebileceği yönündeki spekülasyonları yansıtıyor.

Çeyrek puanlık artış hala en olası senaryo olsa da, swap piyasaları mart sonuna kadar 25 baz puandan fazla faiz artışını fiyatlıyor. Bu ayki toplantıda beklenen bir hareket olmaması, yatırımcıların en azından mart ayında 50 baz puanlık bir hareket olasılığını düşündüğünü gösteriyor. Fed, merkez bankasının sıkılaştırma döngüsünün zaten devam ettiği Mayıs 2000’den bu yana tek atışta 50 baz puan artırmadı.

Son günlerde daha büyük bir faiz artışı olasılığı etrafında artan sesler, salı günü Hazine piyasalarındaki satışa yakıt ekledi ve bu da gösterge getirilerinin artmasına neden olmuş olabilir. JPMorgan Chase & Co. İcra Kurulu Başkanı Jamie Dimon geçen hafta Fed sıkılaştırmasının bazılarının beklediği kadar “tatlı ve nazik” olmayabileceği konusunda uyarıda bulundu, milyarder yatırımcı Bill Ackman ise merkez bankasının “güvenilirliğini geri kazanmak” için mart ayında temel faiz oranını 50 baz puan yükseltmesi gerektiğini söyledi.

Bu hafta, en son CFTC konumlandırma verileri, hedge fonlarının net eurodollar kısa pozisyonlarını Aralık 2018’den bu yana en fazla uzattığını gösterdi.

Eurodollar piyasasında, Fed faiz artışlarına karşı koruma sağlayan opsiyon yapıları talep gördü ve opsiyon hacimleri normalden daha yüksek seviyelerde seyretti. Pozisyonlar, Fed’in Mart toplantısında faizleri 50 baz puan kaldırması durumunda ödeme yapmaya devam eden Haziran opsiyon sözleşmesinde önemli ölçüde yükseldi.

Fed ile ilgili swaplar şu anda Mart ayı için yaklaşık 26 baz puan ve 2022’nin tamamı için tam bir yüzde puanı gösteriyor.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler