Sosyal Medya

Döviz

ACİL!!! Dolar koptu gidiyor

TSİ ile 10:35’te dolar/TL kritik 16.00 direncini yukarı kırarak 16.08’e yükseldi. TCMB’nin Londra’da aracılar ve kamu bankaları vasıtasıyla dövize müdahalesinin…

ACİL!!! Dolar koptu gidiyor

TSİ ile 10:35’te dolar/TL kritik 16.00 direncini yukarı kırarak 16.08’e yükseldi. TCMB’nin Londra’da aracılar ve kamu bankaları vasıtasıyla dövize müdahalesinin şiddetlenmesini bekliyoruz. Henüz TCMB’nin kura müdahaleden vazgeçtiğini düşünmek için neden yok.   TCMB geçici olarak müdahalede kullandığı likiditeyi adına satış yapan kuruluşlara aktarmakta sıkıntı çekiyor olabilir. Bir başka alternatif ise TCMB’nin Saray’ın da onayıyla 16.50 gibi daha yüksek bir kur düzeyinde yeni bir savunma hattı kurması olabilir.

Döviz piyasasını gün boyunca yakından izleyeceğiz. Bu esnada basında çıkan ve bilgi içeren yorumları paylaşalım. An itibarıyla Batı basınında konu hakkında yorum yapılmadı, ya da yorumlar Google arama motoruna takılmadı.

 

Diken.com.tr’de şu haber çıktı:

 

Merkez Bankası’nın toplam rezervi 13 Mayıs itibariyle 102 milyar doların altına, uluslararası net rezervler ise 11,5 milyar dolara geriledi. Swap hariç rezervlerse aynı dönemde eksi 52 milyar dolara kadar gerileyerek daha önce büyük siyasi ve ekonomik değişimleri beraberinde getiren eksi 60 milyar dolara bir kez daha yaklaştı.

 

Reuters’a konuşan üç işlemci de MB’nin günlük rezerv kaybının son bir ayda günde 0,5 milyar doların üstüne çıkarak belirgin hızlandığını belirtti. Bu kapsamda bu hafta açıklanacak net rezervin 10 milyar dolara veya bir miktar altına gerilemesi bekleniyor.

 

TL, dolar karşısında ay başından beri yaklaşık yüzde 8 değer kaybetti. TL’deki değer kaybının devamına kamunun izin verip vermeyeceği piyasalardaki ana gündem maddesi.

 

 

Bu kapsamda piyasalarda kısa vadeli yüksek getirili bir bono, enflasyona endeksli tahvil gibi adımlarla dövize olan talebin düşürülüp düşürülemeyeceği ve yurt dışından kamuya yeni döviz kaynağı sağlanıp sağlanamayacağı takip ediliyor.

 

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın aralarında Türkiye’nin bulunduğu bölge ülkelerine yakında planladığı ziyaret de dış kaynak temini için izleniyor.

 

Atilla Yeşilada’nın araştırma ekibini yönettiği İstanbulAnalytics şu yorumu yaptı:

 

İstanbul Analytics: Dolar/TL’de oyunun sonu çok yaklaştı

 

İstanbul Analytics’in bu sabah yayımlanan raporunda şunlar kaydedildi: “Hafta boyunca dolar/TL’de yeni savunma hattı 16’yı koruyan MB, oldukça yüksek bedel ödedi. Çeşitli kaynaklardan edindiğimiz veri ve anektodlara göre, günde 1 milyar dolar döviz satmış olabilir. Sonuçta, MB’nin müdahale için kullanılabilecek rezervleri 30 milyar doların da altına gerilemiş olmalı.

 

MB açısından net döviz girişi turizm gelirleri vasıtasıyla olacak. Bu meblağ haziran-eylül döneminde en fazla ayda 5 milyar dolar tutar. Buna karşın, MB halen müdahale için ayda bu girişin dört katı döviz satıyor. Oyun sonunun çok yaklaştığını bu aritmetikten bile görebiliriz.”

 

Kabine’den süper-bono haberi çıkmadı, dolar/TL 16’ya dayandı

 

Orhan  Ökmen/SESMİR:          Dövize endeksli tahvil çıkartarak,  teşvik ve destek paketleriyle  enflasyonla mücadele edilemez

 

“Şakkadanak” Batırel’den al haberi: Enflasyon korumalı tahvil bir yıl vadeli, pazartesi açıklanacak

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler