Sosyal Medya

Döviz

Kabine’den süper-bono haberi çıkmadı, dolar/TL 16’ya dayandı

  Piyasanın enflasyona endeksli ya da halk tabiriyle “süper bono” kararı çıkmasını beklediği Kabine toplantısından müjde gelmedi. Erdoğan, erken seçime…

Kabine’den süper-bono haberi çıkmadı, dolar/TL 16’ya dayandı

 

Piyasanın enflasyona endeksli ya da halk tabiriyle “süper bono” kararı çıkmasını beklediği Kabine toplantısından müjde gelmedi. Erdoğan, erken seçime yönelik olarak algılanan yeni vaatler açıklarken, yatırımcılar hayal kırıklığı içinde TL sattılar. TSİ 09:00’de dolar/TL 15.97’de.

 

Döviz kurlarında ve Borsa İstanbul’da dün dikkat çeken dalgalanma yaşanırken, uzmanlar akşam yapılan kabine toplantısına ilişkin beklentilerin dalgalanmada etkili olduğuna işaret etmişlerdi.

 

Dün  öğle saatlerinde 17,04’ü gören Euro/TL, öğleden sonra 16,76’ya kadar geriledi. Sabah 15,97’yi gören dolar/TL de öğleden sonra 15,70’e kadar geri çekildi.

 

Sabah artıda açılan Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi de öğleden sonra eksiye geçti ve endekste düşüş yüzde 1’e yaklaştı. Ancak, BİST-100 akşama doğru gelen alımlarla seansı %0.36 primle kapattı.

 

InvestAZ Araştırma Direktörü Dr. Tuğberk Çitilci piyasasının Kabine beklentisini şöyle özetledi: Akşamki kabine toplantısı sonrasında enflasyona endeksli bononun açıklanabileceğine dair beklentilerin döviz kurlarında düşüş ve Borsa İstanbul’da satış getirdiğine işaret etti.

 

Enflasyona endeksli tahvilin gelmesi durumunda döviz kurlarında “ihracatçıyı rahatsız etmeyecek düzeyde” düşüş olabileceğini belirten Çitilci, Borsa İstanbul’da da bankacılık başta olmak üzere şirket hisselerinde satış görülebileceğini dile getirdi.

Çitilci, enflasyona endeksli borçlanma senedinde vadenin kısa olması, yani bononun kullanılması durumunda, kur korumalı mevduattan da geçişler olacağına işaret etti.

 

Piyasada süper bono yoluyla $15 milyarın TCMB rezervlerine ekleneceği, dolar/TL’nin “birkaç TL” düşeceğine dair yorumlar dolaşıyordu.

Kabine toplantısından sonra basın toplantısı düzenleyen Başkan Erdoğan bu konuya hiç değinmedi. Covid-19 izniyle geçici tahliye uygulamasının 31 Temmuz’a kadar uzatıldığı müjdesini verdi. Yoklama kaçağı gençler için de bedelli askerlik yolu açıldı.

Ancak, ne Kabine üyeleri ne de Saray kaynakları süper bono hakkında resmi bir açıklama yapmadılar. Bu sabah basında süper bono ihracı için yeni bir öngörü de bulmadık. Enflasyon endeksli bononun bankaların mevduat tabanını eriterek kredileri yavaşlatacağı endişesi Saray’a iletilmiş olabilir.

Süper bono TCMB müdahalesi olmadan dolar/TL’nin 16.00 direncinde duraksaması için tek nedendi. Bu enstrümandan vazgeçildiği bilgisi yayılırsa, dövize yoğun alım gelebilir.  Güvendiğimiz uzmanlara göre, TCMB’nin kura müdahale için kullanılabilecek sadece $30 milyarı kaldı. ParaAnaliz’e konuşan ve adının kullanılmasını istemeyen bir uzman “TCMB en fazla $10 milyar daha satabilir” ifadesini kullandı. “Satışların sürmesi halinde vatandaş paniğe kapılıp, döviz mevduatını yastık altına çekebilir”.

Gün boyunca TCMB ve piyasa arasında dolar/TL’de 16.00 sınırını korumak için sert bir savaş izleyeceğiz.   Herhalde TCMB BUGÜN galibiyetle çıkar.   AMA yarın?

 

Süper bono ve kamu gayreti: Süper bono TL’ye değer kazandırır mı?

 

“Şakkadanak” Batırel’den al haberi: Enflasyon korumalı tahvil bir yıl vadeli, pazartesi açıklanacak

 

Ekonomist Atilla Yeşilada: Kur patlarsa AKP siyasetten silinir

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler