Sosyal Medya

Borsa

ABD 10 yıllık tahvil faizi 2011’den bu yana ilk kez yüzde 3,5’e yükseldi

10 yıllık Hazine getirisi Pazartesi günü 2011’den bu yana ilk kez %3,50’nin üzerine çıktı ve tahvil piyasası, Fed’in enflasyonu düşürmek…

ABD 10 yıllık tahvil faizi 2011’den bu yana ilk kez yüzde 3,5’e yükseldi

10 yıllık Hazine getirisi Pazartesi günü 2011’den bu yana ilk kez %3,50’nin üzerine çıktı ve tahvil piyasası, Fed’in enflasyonu düşürmek için bu hafta beklediği bir başka jumbo faiz artırımı öncesinde düşüş eğilimini devam ettirdi.

30 yıllık tahvil faizi, %3,56’nın üzerine yöneldi.

Hazine piyasasındaki ana satış baskısı, politikaya duyarlı iki yıllık tahvile odaklanmaya devam etti ve gösterge 9 baz puandan fazla yükselerek %3,96’ya yükseldi ; Ekim 2007’den bu yana yeni bir zirveye işaret etti.

Yatırımcılar, ABD merkez bankasının 2023’ün başlarında politika faizlerini ne kadar yüksek bir seviyeye çıkarabileceğine dair beklentileri artırıyor ve Mart ayı OIS sözleşmeleri %4,48’lik bir zirve seviyesine işaret ediyor.

BMO Capital Markets’teki ABD faiz stratejisi başkanı Ian Lyngen, iki yıllık getiri için “%4’ün üzerindeki yolun öngörülmesi kolay” diye yazdı. İki yıllık %4,25’lik bir hedef, “Fed’in faizleri nominal değerde uzun bir süre terminalde tutma taahhüdü dikkate alınırsa makul bir hedef” dedi.

Yine de, ekonominin resesyona girebileceği ve politika yapıcıları gelecek yıl faiz oranlarını düşürmeye teşvik edebileceğine dair endişeler artıyor. Bu, 2000 yılından bu yana en derin olan kısa ve uzun vadeli Hazine getirileri arasındaki oranın- yani getiri eğrisinin terse dönüşünden anlaşılmakta.  İki yıllık getiri 10 yıllığın 0,47 puan üzerinde.

Beş yıllık enflasyon korumalı Hazine borcunun getirisi (TIPS), Fed’in faiz artırımlarının finansal koşullar üzerindeki etkisinin altını çizerek, Pazartesi gününden bu yana en yüksek seviyeye yükseldi. Beş yıllık Hazine enflasyon korumalı menkul kıymetler, %1,23’e ulaşarak 2018 yılının en yüksek seviyesi olan %1,172’yi aştı.

Fed’den başka merkez bankaları da bu hafta toplanıyor ve politikayı sıkılaştırması bekleniyor. Bunlar arasında İngiltere Merkez Bankası, İsviçre Ulusal Bankası ve İsveç’in Riksbank bulunmakta. Japonya Merkez Bankası da bir politika toplantısı düzenliyor, ancak sıkılaştırması beklenmiyor.

Bloomberg

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler