Sosyal Medya

Borsa

Vakıf Yatırım Strateji:  Borsa İstanbul tarafındaki yeni rekor denemelerinin sürmesini bekliyoruz

Fed'e selam, Borsa'da alıma devam

Vakıf Yatırım Strateji:  Borsa İstanbul tarafındaki yeni rekor denemelerinin sürmesini bekliyoruz

Ağustos sonunda gerçekleşen Jackson Hole sempozyumu ve Fed başkanı Powell’ın konuşması, küresel piyasalarda en önemli gündem maddesi oldu. Geçtiğimiz ay ekonomik veriler karışık sinyal üretirken Powell, Jackson Hole toplantısında piyasa beklentilerinden daha şahin bir ton kullandı. Powell, yumuşak iniş umduklarını ancak yüksek faiz ile enflasyonu aşağı getirirken hane halkı ve işyerlerinin sancılı bir dönem geçirebileceklerini ifade etti. Bu ifadelerin ardından ABD hisse endekslerinde sert düşüş izlendi. S&P500 endeksi %3.3 değer kaybederken, Nasdaq %4’ün üzerinde düşüş kaydetti. Bu hareket son haftalardaki beklentimizle uyumlu ve gerilemenin devamını bekliyoruz.

Öte yandan ABD 10 yıllık tahvil faizi %3.25, dolar endeksi ise 2002’den beri en yüksek seviye olan 109.31 seviyesinden işlem görüyor. ABD ve Avrupa tarafında tahvil ihraçları yoğunluktaydı. Genel olarak bankalar sermaye benzeri ihraçlar gerçekleştirdiler. Baz olarak kullandıkları döviz cinsi Singapur Doları ve Amerikan Doları idi.

Yurt içi tarafta ise TCMB sürprizi takip edildi. TCMB, piyasadaki faizlerin sabit tutulacağı beklentilerinin aksine %14 olan politika faizini %13’e indirdi. Toplantı sonrasında yayınlanan karar metninde, jeopolitik risklerin ekonomiler üzerindeki baskısı ve küresel büyümeye yönelik belirsizlik vurgusu yapıldı. Ayrıca TCMB, finansal istikrarın desteklenmesi ve parasal aktarım mekanizmasının güçlendirilmesi amacıyla bankacılık sektörüne yönelik yeni düzenlemeler açıkladı. Ay içinde ayrıca uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Türkiye’nin kredi notunu “B2″den “B3″e düşürdüğünü, not görünümünü ise negatiften durağana çevirdiğini açıkladı.

Ağustos ayında risk primi CDS kabaca 7 baz puan düşerek 776 seviyesine geriledi. Hazine eurobondları yatay bir performans sergiledi. Eylül ayı içerisinde Hazine, Eximbank ve Garanti Bankası’nın eurobondlarının itfaları gerçekleşecek. Hazine Eylül ayında toplam 30.2 milyar TL’lik iç borç servisine karşılık toplam 50 milyar TL’lik iç borçlanma yapılması programlanmaktadır.

Fed’in 21 Eylül tarihindeki faiz kararı öncesinde Powell ve Fed üyelerinden, faiz artırımının miktarına yönelik açıklamalar önemli olacaktır.

Yurt dışı piyasalarda Fed toplantısına kadar dalgalı seyrin devam etmesini bekliyoruz. Bununla birlikte son dönemde yurt dışı piyasalardaki negatif seyirden ayrışan Borsa İstanbul tarafındaki yeni rekor denemelerini sürmesini bekliyor, bu nedenle yatırımcılarımıza Haziran ayında orta riskli fon dağılımı tercih etmelerini öneririz.

 

Dolar yeni bir rekora daha imza attı!

 

Grantham: Hisse senetlerinde ‘süper balon’ daha patlamadı

 

Dr Cüneyt Akman:  SEDAT PEKER AÇIKLADI | BORSADAKİ VURGUNLAR

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler