Sosyal Medya

Borsa

SABAH Bülteni:   Piyasalar yeni denge noktasına ‘acı çekerek’ ilerliyor…

  Küresel mali piyasalar, salı günü maruz kaldıkları ‘mükemmel fırtınadan’ sonra dün günü bir nebze de olsun daha sakin geçirdi.…

SABAH Bülteni:   Piyasalar yeni denge noktasına ‘acı çekerek’ ilerliyor…

 

Küresel mali piyasalar, salı günü maruz kaldıkları ‘mükemmel fırtınadan’ sonra dün günü bir nebze de olsun daha sakin geçirdi. Artan resesyon endişeleri karşısında küresel piyasaların yeni denge noktasına doğru ‘acı çekerek’ ilerliyor. Ne mi demek istiyorum? Biraz açalım.

Resesyon endişeleri nedeniyle hemen hemen tüm varlık sınıflarında baş gösteren satışlar özellikle emtia fiyatlarında daha dikkat çekici bir boyut aldı. Mesela Brent cinsi petrolün varil fiyatı son 4 ayda (savaş sonrası görülen zirveye göre) %30 gerileme kaydetti. Sadece Brent cinsi petrolde salı günü düşüş oranı %12 olarak gerçekleşti ve varil fiyatı 98,50 dolara kadar gerileyerek psikolojik seviyenin de altına sarktı. Söz konusu dönemde altının %12 gümüşün is %24 gerilediğine şahitlik ettik (şaşırdık mı? Hayır). Örnekleri çoğaltmak da mümkün. Lâkin, gelmek istediğim nokta çok açık: Resesyon kaygılarının talep üzerinde kurduğu baskı, emtia fiyatlarını da ister istemez aşağı itiyor. Mesela, ekonominin yavaşlayacağı bir ortamda petrole talep neden artsın ki? Bu olgu da ister istemez enflasyonist baskıların yumuşamasına neden olacaktır. Durum böyle olunca, merkez bankaları da gösterdikleri şahin pençelerini geri çekmek durumunda kalacaklarını (faiz artırımları duracak) düşünüyoruz.

Piyasalarda var olan resesyon fiyatlamasının da genel hatları ile hâlâ korunduğunu söyleyebiliriz. ABD Doları güvenli liman edası ile değerlenmeye devam ederken, DXY 20 yılın zirvesinde ve 107 seviyesinin kıyısında salınıyor. EURUSD paritesi 1,01’li seviyelere gerileyerek doları yakalamanın (1:1) bir tık uzağında işlem görüyor. Kapanan tüm pozisyonlar ardından doların talep edilmesi, güçlü seyrin bir müddet daha korunabileceğini düşündürüyor.

EURUSD paritesi açısından ‘parite’ seviyesi yüksek sesle korunmaya devam ederken, İngiltere’de devam eden hükümet krizi de derinleşiyor. Sağlık ve maliye bakanlarının istifası ardından Başbakan Johnson’un istifasını isteyen parti yetkilisi sayısının da arttığını görüyoruz. Siyasi krizin daha da derinleşmesi ile GBPUSD paritesi dün 1,18’li seviyelere kadar gevşedi. Gözümüz, aşağıda, pandemi döneminde test edilen 35 yılın dibi olan 1,14 seviyesini takip ediyor; tıpkı bir sniper gibi…. Sessizce.

İçeride ise USDTRY kuru ile CDS risk priminin kol kola yükselişi devam ediyor. Dün kamunun desteğinin ivme kaybetmesi ile kurun doludizgin 17,25 seviyelerine varan bir yükseliş kaydettiğini gördük. Teknik mânâda risk yukarı yönlü görünüyor. Daha doğru bir yaklaşımla, TL’de yaşanan değer kaybı, izlenen mevcut ekonomi programının da doğal bir sonucu olarak okunmalıdır. CDS risk primi ise 858 puan ile 2008 küresel kriz döneminin de ötesinde işlem görürken, borsa cephesinde, bir süredir devam eden kayıpları ardından dün %1,5 civarında yükselişle nefes aldığını gördük. Haftalık grafiklerde ise hisse senetlerine yönelik riskin aşağı yönlü olduğunu düşünüyoruz.

Gece geç saatlerde ABD’de açıklanan bir önceki FED toplantısının tutanakları, üyelerin aynı çizgilerini (şahin) koruduğunu gösterdi. Sürpriz bir ifadeye de rastlamadık. Enflasyonla savaş konusunda kaybedilen kredibilitenin kazanılması konusunda duruş ve söylemler korunurken, Temmuz’da ağırlıklı olarak 75 baz puan artırım hedefleniyor.

ABD borsaları dün akşamı küçük çaplı yükselişler ile tamamladı. Sabah saatlerinde Pasifiğin diğer ucunda hava daha da güzel. Gösterge endeks Tokyo borsası %1,5 yukarıda işlem görünüyor. Bugün G20 Dışişleri Bakanları Zirvesi takip edilecek. Veri takviminde ise her hafta perşembe günü olduğu üzere içeride TCMB haftalık para ve banka istatistiklerini inceleyeceğiz. Dışarıda ise, her ayın ilk cuması açıklanan ABD resmî istihdam verisi öncesinde öncü bir gösterge olan özel sektör ADP istihdam verisini takip edeceğiz. Menüde ayrıca Avrupa Merkez Bankası toplantı tutanakları da bulunuyor. Hava genel hatlar ile sabah saatlerinde sınırlı da olsa olumlu görünüyor.

 

 

Bloomberg Emtia Endeksi

 

Bloomberg emtia endeksi genele yayılan satışların gölgesinde son  20 günde %20’den fazla geriledi. Bu hareketin büyük bir kısmı son 2 günde gerçekleşti. Teknik mânâda aşırı satış bölgesine geçildiğini de görüyorum. Lâkin, şimdilik havanın emtianın arkasından esmediğini / esmeyeceğini kolaylıkla söyleyebilirim.

 

USDTRY

 

Kamunun süregelen desteğinin dün öğleden sonra yavaşladığını düşünüyoruz. Keza, kurun yükseliş isteğine karşı kamunun herhangi bir direnç göstermediği dünkü günde USDTRY kuru hızla 17,25 seviyesine varan bir yükseliş kaydetti. BDDK kararı sonrasında 16 seviyesinin diplerine kadar hızla  yaşanan gerilemenin kalıcı olmayacağın savunmuştuk. Nitekim kur dün BDDK öncesi seviyelere geri döndü. Teknik mânâda geçen haftanın kapanış barını beğenmediğimizi paylaşmıştık. Risk yukarı yönlü görünüyor.

 

Borsa İstanbul 100 endeksi

 

2,550 endeks seviyesinin aşağı yönlü (turuncu) geçilmesi sonrasında düşüş ivme kazandı. Daha da aşağıda 2,300 seviyesinin diplerine doğru bir hareket ihtimali göz ardı edilmemelidir.

 

Emre Değirmencioğlu, Grup Müdürü, Kıbrıs İktisat Bankası

 

Barış Soydan:  Altın ve Euro’daki büyük çöküş sürüyor… Dolar 17.23 TL…

 

Fed toplantı notları iyice korkuttu: Resesyon değil enflasyon hedefte

 

 

Petrol ayıları kanın tadına baktılar ve durmuyorlar…

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler