Sosyal Medya

Döviz

Petrol ayıları kanın tadına baktılar ve durmuyorlar…

ABD ham petrol vadeli işlemleri, Çarşamba günü varil başına 95 dolara geriledi. Durgunluk konuşmalarından kaynaklanan kötümserlik ve Fed’in daha fazla…

Petrol ayıları kanın tadına baktılar ve durmuyorlar…

ABD ham petrol vadeli işlemleri, Çarşamba günü varil başına 95 dolara geriledi. Durgunluk konuşmalarından kaynaklanan kötümserlik ve Fed’in daha fazla faiz artırımı öncesinde fırlayan ve 107’ye ulaşan dolar endeksi, bu yılki petrol rallisinin köklerini sarstı. Bir önceki seansta, ABD ham petrolünün ölçütü olan West Texas Intermediate, 97 dolardayken neredeyse 9 dolar kaybetti.

Ham petrolün küresel ölçütü Brent, 25 Nisan’dan bu yana ilk kez 100 doların altına düştü.

Citigroup, WTI’nin bu yılın sonuna kadar varil başına 65 dolara düşebileceğini ve talebi felç eden bir durgunluğun vurması durumunda 2023 sonuna kadar 45 dolara düşebileceğini söyledi. Investing.com tarafından incelenen teknik grafikler, Temmuz ayının sonundan önce 85 dolara düşmenin mümkün olduğunu ve WTI için zorluğun önce 92.40 doların altına düşmek olduğunu gösteriyor.

Dolar kurunu altı büyük para birimine karşı sıkıştıran Dolar Endeksi, yükselişini sürdürdü ve Aralık 2002’den bu yana en yüksek seviyesi olan 107’nin üzerine çıktı. Dolar, geçen yılın Kasım ayından bu yana, enflasyonla mücadeleye yeni başlayan Fed ve agresif faiz artırımları bahisleri üzerine birkaç duraklama ile ralli yapmaya devam ediyor.

Petrolün son hamlesi, ABD hizmet sektörünün yakından izlenen bir göstergesinin Haziran ayında 20 ayın en düşük seviyesine gerilemesiyle geldi, ancak işgücü ve diğer girdiler için yüksek maliyetlerden kaynaklanan baskılar nedeniyle ekonomistlerin beklediğinden daha iyi bir performans gösterdi.

Ayrı olarak, ABD Çalışma Bakanlığı, çok sıcak işgücü piyasasının soğumaya başlayabileceğinin sinyalini verdi. Aylık anketle ölçülen iş ilanları, Mayıs ayında, tarihsel karşılaştırmayla hala yüksek olan 11.254 milyon seviyesine geriledi. Sayı, beklenenden yaklaşık çeyrek milyon daha fazlaydı ve bakanlık ayrıca Mayıs ayının sayısını önemli ölçüde artırarak 11.681 milyona revize etti.

İş ilanları verileri, Mayıs ayına kıyasla daha küçük bir istihdam artışı göstermesi beklenen Cuma günkü daha önemli Haziran ayı tarım dışı bordro raporundan önce geldi. Ekonomistler, muhtemelen geçen ay yaklaşık 268.000 bordro eklendiğini – Mayıs ayındaki 390.000’e kıyasla – işsizliği üst üste üçüncü ay boyunca %3,6’da tuttuğunu söylüyor. %4 veya altında bir işsizlik oranı Fed tarafından tam istihdam olarak görülüyor.

Goldman Sachs’taki analistler, enerji piyasası görünümünde, “Bu yaz petrol piyasasını dengelemek için daha yüksek tüketici fiyatlarının gerekli olduğu görüşümüz devam ederken, önemli ve büyük şokların temelleri bozmaya devam ettiğini kabul ediyoruz” dedi.

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler