Sosyal Medya

Borsa

Borsa günü yükselişle kapadı, son 12 aydaki işlemler incelenecek

Borsa yükseldi, ama kaygılar bitmedi

Borsa günü yükselişle kapadı, son 12 aydaki işlemler incelenecek

Dün %5’i aşan değer kaybı sonrası BİST-100 bugün 3.200 puan seviyesinde destek buldu. BIST 100 endeksi, pozitif açılış sonrası 3.270 puana kadar yükseliş gördükten sonra gün içi işlemlerde 3.200 puan seviyesinde destek bulurken kısa bir süre 3.150 puana doğru bir sarkma görüldü. BİST-100 günü %2.44 primle kapattı.  Son haftalarda yaşanan oynaklığın merkezinde yer alan bankacılık endeksi ise %3’den fazla yükseldi.

Takasbank, Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nda (VİOP) Akbank, Garanti BBVA, Halkbank, İş GYO, İş Bankası, Şekerbank, TSKB, Vakıfbank ve Yapı Kredi’nin dayanak varlıkları için işlem teminatı hesaplamalarında kullanılan risk parametrelerinin piyasa koşulları dikkate alarak güncellendiğini duyurdu.

Takasbank’ın açıklamasında yeni risk parametrelerinin yarından itibaren gün içi risk hesaplama anından itibaren geçerli olacağı belirtildi.

Ancak piyasa işlemcileri öğleden sonra görülen yükselişlerin kalıcı olup olmamasından endişeliler.

Marbaş Menkul Değerler Yatırım Uzmanı Yasin Özdemir, atılan adımı, “Kısa süreli bir adım oldu, daha kalıcı bir adım atılmalı” derken, adının kullanılmasını istemeyen bir işlemci de “adımın kısmen olumlu etkisi olur” dedi.

Bazı analistler aracı kurumların teminat tamamlama yükümlülüklerinin günlük 1,5 milyar lirayı geçtiği belirtiliyor. Analistler teminat limitlerinde yapılacak olan bu değişikliğin piyasada oluşan sıkışıklığa bir miktar çözüm olabileceğini söylediler.

Dün akşamki ‘borsa zirvesi’ sonrası Bloomberg ajansına konuşan hükümet yetkilisi, son 12 aydaki piyasa işlemlerinin inceleneceğini söyledi. ‘Üst düzey bir hükümet yetkilisi’ hisse senedi piyasasına ‘hızlı’ bir müdahale etme planlarının olmadığını söyledi.

Toplantıya katılan aracı kurum yöneticilerinin de müdahale için herhangi bir sistemik risk görmediğini belirten yetkili, bazı piyasa hareketlerininse yıkıcı olduğu kabul etti. Yetkili, düzenleyici kurumların son 12 aydan itibaren piyasadaki işlemleri incelemeye aldığını da söyledi.

 

 

Kaynaklar:  Investing, Foreks Haber, Sözcü, Diken

 

FÖŞ yazdı:  Savulun, son 15 yılın en şiddetli ayı pazarı başladı

 

Yaptırım riskine rağmen kamu bankaları MİR sistemine devam edecek-çünkü Erdoğan öyle istiyor

 

GCM Yatırım:  Borsa’da sakin kalan kazançlı çıkar

 

 

 

 

 

 

 

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler