Sosyal Medya

Veysi Dündar: BENZİN, BİDEN, ERDOĞAN VE SEDAT PEKER

11 Haziran 2021

Benzine indirim geldi mi? 17 Mart güncel benzin ve mazot fiyatları... - Son Dakika Haberleri

Türkiye’de 1 litre benzin 7 lira. Aynı benzin Yunanistan’da 1,6 Euro. Türkiye Cennet yani.
1 depo, 50 litre benzine Yunanistan’da Türkiye’den 450 lira daha çok ödüyorsunuz. Yarın sınır açılsa tüm Yunanlılar soluğu Edirne’deki benzincilerde alırlar. Yunan plakasına benzini buna göre satmak lazım.

Iphone’a bilgisayara arabaya vergi üstüne vergi koyan devlet, benzinde vergiyi neredeyse sıfırladı.

Hadi çok eskiye gitmeyelim. Haziran 2016’da 1 litre benzin 4,5 lira, 1 dolar ise 2,5 liraydı. Yani 1 litre benzin neredeyse 2 dolardı. Bugün 80 cente düşmüş.
Ham petrol fiyatı o tarihte 50 dolarken, şimdi 60 dolar.
Ahmet Kaya’nın dediği gibi nereden baksan tutarsızlık.

Peki aradan geçen 5 yılda ne oldu..?
Tabi sorunun tek ve net yanıtı AKP iktidardan gitmemek için ülkenin tüm ayarlarını bozdu.
Ülkenin ayarları o kadar bozuldu ki, 2021 geldiğinde kimsenin beklemediği bir karakter oyunun başrolüne soyundu.
128 milyar dolar nerede sorusunun 128 milyarını boşverin. Sorunun basiti şudur dolar nerede?

Sadece benzinin fiyatını 5 yılda dolar bazında 4’te   1’e düşüren, düşürmek zorunda kalan bir iktidarın, 5 yılda tek bir doğru adım atamadığına bahis yapsanız, 1 liranıza en çok 1 lira alırsınız.

Biz serbest kur rejimindeyiz, devalüasyon olmuyor diyen zevzekler konuşa dursun sadece bu bile ülkenin nasıl bir yangın yerine döndüğünün en basit göstergesi.

Bugün 5 yıl önceki benzin fiyatına gelseniz, bir litre benzinin 20 lira olması gerekir. Tabi benzini 20 lira yaptığınızda artık o benzini arabada değil, başka bir işte kullansanız yeridir.

Bütün bu basit ekonomik dersi şunun için anlattım. Teorik olarak pazartesi günü Erdoğan-Biden görüşmesi var. Bu görüşmeye o denli büyük önem atfedildi ki Sedat Peker dahi ifşaatlarının ilgili episodunu erteledi.

Peki bu görüşme kimin için ve neden önemli?
Yukarıdaki tabloya bakacak olursak Türkiye 0’ı değil eksiyi tüketmiş durumda. Bir litre benzinde devletin 5 yıl önceye göre kaybı litrede 1,5 dolar. Devlet benzini sübvanse etmediğine göre kaybın tamamı vergi geliri. Sadece binek araçların günde 1 milyon litre harcadığını düşünürsek, devletin sadece binek araçtaki gelir kaybı 500 milyon dolar. Ticari tüketimle beraber kayıp arşı alaya çıkar.

Diğer tarafta ABD’de enflasyon çanları çalıyor. Bu faiz artışı demek. ABD’de Türkiye’den farklı olarak faiz enflasyonun nedeni değil sonucu çünkü.

Sadede gelirsek Türkiye’nin parasının 1 kuruş değer kaybına dahi tahammülü yok. Peki Türk parası niye değer kaybediyor?
Tabi Ak akla bakarsanız dış güçler yüzünden. Zekasız dış güçler Türkiye’nin güçlenmesine izin verip çok güçlenince müdahale etmişler.
Tabi buna ancak “Kadir” inanır.
Ortada dış güç falan yok,AKP’nin manasız politikalarının diyeti var.

Suriye’de Cihatçılara yapılan ölü yatırım sadece ölüm değil Türk parasına zulüm getirdi. ABD’yle tavla oynamaya kalkanlar Trump gibi bir pragmatistin dahi oyunun kurallarını 3.dakikada öğreneceğini kestiremediler. Tavla satranca döndü ve iç politikada yaptığını gibi satrancı 4 kale 4 fil 4 atla oynatmazlar size.

Sonuç olarak Türkiye’nin elinde taş kalmamış ve rakip Şah diyor. Mat olmak an meselesi. Türk parasının içinin daha fazla boşalmaya tahammülü yok.

ABD ile görüşme aslında Türkiye’nin son 5 yıldır iktidarda kalmak için oynadığı niteliksiz diplomasi oyununun da son perdesi olacak.

Türkiye arabasını 5 yıldır 1.viteste dağ bayır gezdirerek haşat edenlerin yapması gereken, vitesi önce 2’ye sonra 3’e 4’e 5’e atmak.

Avrupa’daki 47 ülkenin tamamınında 1000 terör suçlusu bile yokken, Türkiye’de 30 bin terör suçlusu varsa sorun terörün tanımındadır.
Zaten bize vize serbestisi tanınmamasının tek nedeni de bu tanımlardaki inat değil mi?

Biden dediği için değil yapılan onca yanlışın faturasını bu halk ödediği için arkaik yapı kendini feshetmek, Türkiye tarihinin bu karanlık dönemi sona ermek zorundadır.

Analiz, Veysi Dündar 11.6.2021

Tüm Yazarlar

Yazarın Diğer Yazıları