Sosyal Medya

Veysi Dündar: AKP’NİN BİTMEYEN  SEÇİM ZAFERLERİ

9 Haziran 2021

 

Pazartesi  sabah bu zamana kadar adını bile duymadığım bir memleket köşesini twitter gündeminin en tepesinde buldum.

Afyonkarahisar ili Sinanpaşa İlçesi Güney Beldesi’nde seçim yapılmış AKP 1800 oyun 1000’ini almış ikinci de 500 oy alan BBP olmuş. CHP’nin 100 oy alabildiği seçimde geri kalan oylar AKP’lilere alay mevzuu olacak şekilde partilere dağılmış. Tabii CHP de alay nesnesi olmaktan kurtulamamış seçimde 3. olsa da.

Başta Melih Gökçek gibi AKP tarafından kapıdan atılsa da pencereden girmeye uğraşan   iflah olmazlar olmak üzere birçok Ak Partilide sonuçları ülke geneline teşmil eden  zafer nidalarına şahit olduk.

Tabii akılcı olan böyle düşünüldüğüne göre hemen erken seçim kararı almak olmalıydı.1.nin AKP ikincinin BBP olduğu bir Türkiye’de İstanbul’a kanal mı yaparsınız, aya 4 şeritli yol mu projelerden proje beğenin

Lakin kazın ayağının öyle değil böyle olduğunu Melih Gökçek ve dostları herkesten iyi biliyor.

Yine de ortalama insanların zihninde yav ne oluyoruz düşüncesi illa ki geçmiş olmalı :

Ülke yangın yerinden hallice. Dolar her gün rekor kırıyor. Pandemi desen  elde patlamış. Dış politika belirsiz.  Yıllarca iktidarla içli dışlı bir oyun karakteri her hafta boş kaleye golleri çakı çakıveriyor.

En azından iktidar partisini bu kadar kesif çoğunlukta seçmek için ortada bir gerekçe yok. Zaten olsa   ülkede 3 ay içinde seçim görürüz.

AKP’nin erken seçimden hortlak görmüş gibi çekinmesiyle 2015’den 2019’a kadar  geçen 4 yılda ülkenin neredeyse  her 6 ayda bir seçime sokulması ne denli çelişki içeriyor hepimiz biliyoruz.

Güney üstelik 1984’de SODEP’li 1989’da SHP’li belediye başkanı çıkarmış. Yani geçmişine bakarsak sağın kalesi falan da değil

Peki  Güney beldesinde kahir ekseriyetle seçim kazanan Ak Parti neden ülke genelinde kaybedeceğini biliyor. Güney bu ülkenin bir parçası mı değil?

Tabii ki memleketimizin kendince güzide bir köşesi olan Güney de bu ülkenin bir vatan parçası lakin onu tanımlayan daha başka bir nitelik daha var.

O zaman asıl sebebi başka yerde aramak gerek.

AKP’nin özellikle geziden sonra verdiği kararla bir çevre partisi olmak için ortaya  koyduğu yoğun çabanın başarı nişanesidir Güney zaferi.

Her isteyenin kolayca ulaşabileceği 2 kaynak söyleceğim size biri Fintürk  diğeri de TUİK.  Fintürk size illere göre Bankadaki mevduatı söyler. TÜİK de illerin nüfusunu. Dolayısıyla bir ilde adam başı kaç para mevduat olduğunu Fintürk’ün verisini TUİK’in verisine bölerek bulursunuz.

Bu hesabı sizin için yaptım .  İstanbul’un 100.000 TL ile başı çektiği ligde Afyon 17 binle 48.sırada.  Afyonda da sıralama yapsanız Sinanpaşa ilçesinin 22 km uzağındaki Güney’de vatandaşın Bankada ortalama kaç  parası olduğunu tahmin edebilirsiniz.

AKP’nin bir çevre partisi haline gelişinin en büyük kanıtı 31 Mart seçimleridir. Bursa, Balıkesir , Samsun  haricinde hiçbir  büyükşehiri (Erzurum Urfa ayrı kategoridir) alamayan AKP’nin buralarda da  merkezlerde nal topladığını biliyoruz. Taşrayı büyükşehir,  köyleri mahalle yaparak  seçim kazanıyor.

Özetle, AKP kenarlarda kendisine muhtaç ettiği sosyal yardımla yaşattığı oyların hem muhafızı hem de esiri olmuş durumda.

Sosyal Yardımların rahmetli Güngör Uras’ın deyimiyle “tembelliğe alıştıran” narkozu çevre seçmeninde otomobil farı görmüş tavşan etkisi yapıyor. https://www.dunya.com/kose-yazisi/sosyal-yardimlar-iyi-de-tembelligi-de-tesvik-ediyor/18835

AKP ise ikna edemediği büyük şehir seçmeniyle giderek daha fazla  ters düşme bahasına bu kolay oy havuzunda avlanmayı tercih ediyor.

Güney’de oyları çuval çuval alan AKP İstanbul seçimlerinde olduğu gibi mikroskopla oy peşinde koşuyor.

Erdoğan’ın imkansız siyasi ideallerin peşinde kendi kurduğu düzeni tarumar edişini  yakında kaleme almıştım. Meşruiyetini kaybeden iktidarın ekonomiyi feda ederken üreten kesimlere cephe almasının sonucuydu bu.

Dolarla maaş almayan ama doların her artışında emeği ucuzlayan kitleler AKP’den koparken çaresizlik içinde devletin vereceği 3 kuruş yardıma, desteğe tamah edenler ise tıpkı Güney’de olduğu gibi AKP’nin ardında devletin ulufe sırasına girme telaşında.

Türkiye hiç hak etmediği bu kaotik düzenin, mümkünsüz ideallerin , olmayacak siyasi projelerin sonucu olduğunu bilmeli. Ülkenin genelini Bağdat Caddesi ayarına getirmeyi hedeflemiyorsanız Bağdat Caddesinde %1 oy alır ülkeyi çok oy aldığınız o vasatın   seviyesine doğru taşırsınız. Ama o da bir yere kadar.

Analiz, Veysi Dündar 9 Haziran 2021

 

Not: AKP’nin sosyal yardım ve çevre oylarına dayalı stratejisine dair özellikle OcakMedya’da pek çok yazı kaleme almıştım. Bunlardan bir kaçını meraklısı için paylaşıyorum. Vakti olanlar için…

https://www.ocakmedya.com/ev-kadinlarinin-siyasal-islamcilarla-kesisen-hayati/

http://www.haberdurus.com/haber/akp-neden-hep-kazandi-apolitik-secmene-dair-1-31518.html

https://www.ocakmedya.com/akp-secimleri-neden-kaybediyor/

https://www.ocakmedya.com/istanbula-kanal-degil-ayar-gerekiyor/

https://www.ocakmedya.com/beyaz-turkler-out-ak-turkler-in/

https://www.ocakmedya.com/4-kardesi-olume-goturen-sebep-ne/?

 

 

 

 

 

Tüm Yazarlar

Yazarın Diğer Yazıları