Sosyal Medya

Erol Taşdelen: Herkes “yüzde 21,7 büyüdük” diyor, Bankacılık Sektörünün içinde bulunduğu yüzde-22,7 küçülmeden bahseden yok!

2 Eylül 2021

TÜİK 2021 ikinci çeyrek Dönemsel Gayri Safi Yurtiçi Hasıla ( GSYH ) verilerini açıkladı. Ortalama % 21,7 büyüme herkesi sevindirdi. Hatta G20 ülkeleri arasında İngiltere’den sonra en yüksek büyüme oranını yakalamamız gibi bir noktaya gelmemiz de çok dillendirildi.

Büyüme güzel de küçülmeyi ne yapacağız

GSYH’yi oluşturan faaliyetler incelendiğinde; 2021 yılı ikinci çeyreğinde bir önceki yıla göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak; hizmetler %45,8, sanayi %40,5, mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri %32,4, diğer hizmet faaliyetleri %32,3, bilgi ve iletişim faaliyetleri %25,3, kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri %8,5, gayrimenkul faaliyetleri %3,7, inşaat %3,1 ve tarım, ormancılık ve balıkçılık %2,3 arttı. Finans ve sigorta faaliyetleri ise %-22,7 azaldı.

Tabi birçok yorumcu Finans ve Sigorta faaliyetleri de eksi olsun ne olacak Nazar Boncuğu olsun diye geçiştirdi. Oysa bahsettiğimiz faaliyetler Bankacılık Sektörünün de içinde bulunduğu Finans Sektörü. Doğa Faaliyetlerindeki zararlardan sonra Sigorta sektörü ciddi bir maliyete katlandı. 2021 yılında Sigorta Sektöründen fazla kar beklemeyin derim. Bankacılık Sektörü de karlılık be hacimsel büyüme açıklamasına rağmen bilanço yapısının sorunlu olduğunu ayrıntılı şekilde yazdık. Özkaynakları 631 milyar TL olan sektördeki Sorunlu Krediler 557 milyar TL’ye yükseldi. Özkaynaklarının %88,27’lik düzeye ulaşmış bir yapıda sermaye artırımı kendini dayatırken kimse GSYH içinde artı katkı beklemesin. Kaldı ki daha önemlisi diğer sektörlerin büyümeye devam etmesi Bankacılık Sektörünün güçlenmesi ve Piyasaya desteğinin devam etmesi açsından çok önemli. Bardağın dolu tarafına bakım %21,7’lik büyüme güzel de bardağın boş tarafını oluşturan Finans ve Sigortacılık Faaliyetindeki kan kaybı, % -22,7’lik küçülme daha çok önemli. Buradaki kan kaybını durdurmadan diğer sektörlerin büyümeye devam edeceğini öngörmek sadece kısa süreli renkli rüya halinde kalır.

Not : 2020 yılı 2. çeyrekte iki hafta tam kapama, hafta sonları sokağa çıkma yasakları, kapanan AVM’ler, akşam sokağa çıkma yasakları dikkate alındığında 2021 yılı 2. çeyrekteki karşılaştırmanın bu kadar yüksek çıkması aynı zamanda 2020’de en kadar dibe vurduğumuzun da ciddi göstergesi olduğunun da kanıtıdır aynı zamanda.

Erol TAŞDELEN

bankavitrini.com

Tüm Yazarlar

Yazarın Diğer Yazıları