Sosyal Medya

Erol Taşdelen: Bankaların kredi takip alacakları son bir ayda 5 milyar lira arttı

14 Kasım 2021

Pandemi sürecinde bankalardaki düzenlemelerden biri de kredi takip süreçlerini zorlaştırılması idi. KGF Kefaleti bulunan kredilerde müşteriden KGF’nin banka protokolünde olmamasına rağmen kredi müşterilerinden “yapılandırma istemediklerini” beyan eden dilekçe gibi zorlukların yanında BDDK’nın takip gecikme sürelerini 90 günden 180 güne çıkarması; karşılıklar ile ilgili düzenlemeler; aynı krediye sağlana defalarca yapılandırma hakkı gibi nedenler ile krediler 4 trilyon TL’yi geçmesine rağmen 150 milyar TL’lerde son iki yıldır sabit kalmış; kredi hacminin artması etkisi ile de kredi takip oranları gerilemeye başlamış yönetim bunu olumlu gelişme olarak dile getirir hale gelmişti.

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı image-30.png

Oysa resmi rakamlar ile bile Sorunlu Krediler sektörde %15’lere kadar yükselmiş bunu da defalarca dile gündeme getirerek bazı gecikmelerin sektöre telafisi mümkün olmayan zararlar vereceği yönünde uyarılarda bulunmuştuk.

Normalleşme ile birlikte 180 gün sürenin tekrar 90 güne düşürülmesini de etkisi ile Kasım ayında Takipteki kredilerde resmen patlama oldu. 1 Ekimde 148,5 milyar TL olan Takipteki Alacaklar 8 Kasım itibarıyla 153,3 milyar TL’ye çıkarak bir ayda 4,8 milyar TL artmış oldu. Bu takiplerin1 milyar 274 milyon TL’lik kısmı 28 Ekim – 5 Kasım arasında bir haftada oluştu.

Takipteki 153,3 milyar TL’lık kredinin 21,5 milyar TL’lik kısmı Tüketici Kredisi ve Bireysel Kredi Kartlarından oluşurken; 131,8 milyar TL’lik kısmını Ticari Krediler oluşturuyor.

Bankaların üçüncü çeyrek bilanço dönemi olması nedeni ile Takip Dosyaları son ana kadar bekletip Ekim ayının ilk haftasından sonra hukuki işlemleri başlattığı tahmin ediliyor. Zira, BDDK’nın Canlı Kredileri dahi Varlık Yönetim Şirketlerine ( VYŞ ) devir yapabilecekleri yönünde değişiklik izni Temmuz ayında verilmişti. Bazı bankaların yıl sonu mali verilerde takip tutarlarını düşük göstermek için sorunlu kredi dosyalarının bir bölümünün Varlık Yönetim Şirketlerine devirleri sürpriz olmayacak.

 

Erol TAŞDELEN

bankavitrini.com

Tüm Yazarlar

Yazarın Diğer Yazıları