Sosyal Medya

Çetin Ünsalan Yazdı: ‘Şimdi de suçlu üretici oldu’

7 Temmuz 2021

Sizce ülkede bir ekonomi yönetimi var mı? Ben şüpheliyim. Çünkü berbat ekonomik koşullarda, olmadık sorunlarla boğuşuyoruz; göstergelerimiz alt üst oluyor ama sorumluluk alan yok.

Ne güzel dünya değil mi? Bilhassa son günlerin popüler konusu haline gelen enflasyondan bahsediyorum. Hatırlayacaksınız daha önce bir takım aracılar vardı. Onlar yüzünden enflasyon yükseliyordu. Hal yasasıyla oynadılar baktılar sonuç yok.

Arayışa devam ettiler. Toptancılara geldiler. Soğan satan insanlara deposunda soğan çıktığı için baskınlar düzenlediler. Fırsatçılar operasyonu gerçekleşti. Her kim ki soğan, patates satıyor ve deposunda bulunduruyor terörist olma ihtimali belirmekteydi. Elbette akla ziyan bu baskınların hepsi takipsizlikle sonuçlandı, enflasyon da düşmedi.

Sonra enflasyonun içindeki dolar faktörü akıllarına geldi. Doların TL karşısında değer kazanmasıyla enflasyon körükleniyordu. Bunu da dış güçlerin oyunu olarak satmaya çalıştılar. Gördüler ki vatandaş yine tatmin olmadı.

Perakende satış noktalarına sardılar. Bunu ortadan kaldırmak için tanzim görünümlü çadırlar icat ettiler. Fakat seçimlik bu malzemenin de ömrü çok uzun sürmedi. Seçimlerle birlikte çadırlar rafa kalktı, koeperatifçilik tanzimcilik konuşulmaz oldu. Ama enflasyon yükselmeye devam etti.

Son açıklanan enflasyonda ise gündem üreticiler. Tüketici fiyatlarıyla üretici fiyatları arasındaki fark yüzde 25’i aşınca ve bu henüz enflasyona yansımayınca ‘tamam’ dediler; ‘bulduk. Meseleyi buradan görürsek suç bize kalmaz.

Şimdi de gıda başta olmak üzere üreticinin maliyetinin artmasını sorumlu olarak gösteriyorlar. Üretici fiyatları, enflasyon üzerinde baskı yapmaya devam ediyormuş. Ne kadar ayıp değil mi?

Bakın sürekli bir suçlu arıyorlar ama bir tek sorunun yanıtını bulmaya çalışmıyorlar: Acaba biz yönetemiyor olabilir miyiz? Böyle bir ihtimal akıllarının ucundan bile geçmezken sürekli bir sorumlu arıyor sorumluluğu olmayan sorumlu yetkililerimiz…

Ekonomi yönetiminin bu tavrı neye benziyor biliyor musunuz? Eve ekmek getirmesi gereken, ama bunu başaramayan ebeveynin, çocuklarına dönüp ‘neden acıkıyorsunuz’ diye sormasına…

Gerçekten bu kadar anlamsız bir hal aldı bu gidişat. Açıkça ‘beceremedik’ deseler belki sorunu çözmek için herkes elini uzatacak. Ama yere burunları düşse almayacak yapıda olduklarından ‘biz hariç herkes’ oyunu oynuyorlar.

Enflasyonun niye yükseldiği de, üretici fiyatlarının niye arttığı da, üreticinin niye para kazanamadığı da, tüketicinin neden sürekli alım gücünü kaybettiği de belli. Yanlış ekonomik politikaları ve tercihleri…. Lakin ekonomi yönetimi bir tek kendini sorgulamıyor. Belki de sorun burada ne dersiniz? Ne diyordu şarkı yine hatırlatayım: Dön de aynaya bak.

[email protected]

 


İLGİLİ HABERÇetin Ünsalan Yazdı: Enflasyon nasıl düşer?Çetin Ünsalan Yazdı: Enflasyon nasıl düşer?

İLGİLİ HABERÇetin Ünsalan Yazdı: 'Ekonomide hacim tutkusu'Çetin Ünsalan Yazdı: ‘Ekonomide hacim tutkusu’

İLGİLİ HABERÇetin Ünsalan Yazdı: Yüzde 20 büyüsen ne olur?Çetin Ünsalan Yazdı: Yüzde 20 büyüsen ne olur?

Tüm Yazarlar

Yazarın Diğer Yazıları