Sosyal Medya

Borsa

Gedik Yatırım’dan Akçansa için Şirket Analizi

Faaliyetleri büyük ölçüde Marmara Bölgesi’nde bulunan Akçansa, 7 milyon ton klinker ve 9,2 milyon ton çimento üretim kapasitesiyle, Türkiye’nin toplam klinker kapasitesinin %7,4’üne ve çimento kapasitesinin %6,4’üne sahiptir...

Gedik Yatırım’dan Akçansa için Şirket Analizi

Faaliyetleri büyük ölçüde Marmara Bölgesi’nde bulunan Akçansa, 7 milyon ton klinker ve 9,2 milyon ton çimento üretim kapasitesiyle, Türkiye’nin toplam klinker kapasitesinin %7,4’üne ve çimento kapasitesinin %6,4’üne sahiptir.

Çimento iç tüketimi 2020’de %23 ve 1Y21’de %29 artmıştır. TÜİK verilerine göre inşaat izinleri halen yüksek seyretmektedir (1Y21 yüzölçümü artışı %45), bu da bize en azından yıl sonuna kadar çimento talebinin kuvvetli kalmaya devam edeceğini düşündürmektedir. Bu dönemde, Akçansa’nın iç pazara ağırlık vereceğini, fakat klinker kapasite kullanım oranının %90’ın oldukça üzerinde bulunması nedeniyle şirketin toplam satış hacminin geçen yıla kıyasla yatay kalacağını tahmin etmekteyiz.

Hızla artan enerji maliyetleri nedeniyle yılın ikinci yarısında kar marjlarında gerileme olabileceğini öngörmekteyiz

Artan iç talep, ürün fiyatları ve döviz kurları nedeniyle şirketin gelirleri (+%46), FAVÖK’ü (+%111) ve FAVÖK marjı (1Y21: %18,2, 1Y20: %12,6) 1Y21’de ciddi oranda yükselmiştir. Buna karşın, hızla artan enerji maliyetleri nedeniyle (petrokok, kömür, elektrik) şirketin FAVÖK marjında yılın ikinci yarısında gerileme olabileceğini öngörmekteyiz. Yılın tamamında gelirlerin %42 artabileceğini, FAVÖK’ün %24 yükselebileceğini ve FAVÖK marjının %14,4 olabileceğini tahmin etmekteyiz. Faizlerdeki artış nedeniyle finansman giderlerinin artacağını, fakat faaliyet karlılığındaki yükseliş sayesinde net karda %68 artış olabileceğini düşünmekteyiz.

İNA analiziyle hesapladığımız hedef değer hisse başına TL14,53’tür ve %5 yükseliş potansiyeline işaret etmektedir

10 yıllık tahmin süresi için %16 risksiz faiz oranı, %5,5 hisse senedi risk primi ve %18,3 seviyesindeki sermaye maliyeti varsayımlarıyla ulaştığımız TL14,53’lük hedef değer, hisse için %5 yükseliş potansiyeline işaret etmektedir. Hissenin 2021 yılı tahmini çarpanları da hissenin kendi tarihsel çarpanlarıyla yakın seviyededir. Hissenin orta vadede ENDEKSE PARALEL GETİRİ sağlayacağını tahmin etmekteyiz. Şirketin faaliyetlerinin önemli ölçüde Marmara Bölgesi’nde bulunması ve Büyükçekmece fabrikasının Kanal İstanbul Projesi’ne komşu olması nedeniyle projeyle ilgili olumlu gelişmelerin şirket için de faydalı olabileceğini düşünmekteyiz. Ayrıca, potansiyel yatırımcıların, hissenin oldukça düşük olan işlem hacmini (son bir ayda günlük ortalama TL5,2 milyon) göz önünde bulundurmaları gerektiği kanaatindeyiz.

Değerleme ile ilgili risk teşkil edebilecek hususlar

1) Kömür, petrokok ve elektrik fiyatlarındaki yükselişin devam etmesi,

2) Konut kredisi faizlerinin artması,

3) Ekonominin yavaşlaması ve inşaat faaliyetlerinin azalması.

 Akçansa (AKCNS)

 Öneri: Endekse Paralel Getiri

 Son Kapanış: 13,81

 Hedef Fiyat: 14,53

 Potansiyel Getiri: %5

 

Yasal Uyarı

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 

Gedik Yatırım

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler