Sosyal Medya

Piyasa

İplikte ikinci zam dalgası

Bu yıl şubatta zirve yapan ve daha sonra durulan iplikte yeniden hareketlenme görülüyor. Fiyatlar son bir ayda yüzde 10 yükseldi.…

İplikte ikinci zam dalgası
Bu yıl şubatta zirve yapan ve daha sonra durulan iplikte yeniden hareketlenme görülüyor. Fiyatlar son bir ayda yüzde 10 yükseldi. Sektör temsilcileri yükseliş trendinin devam edeceğini belirterek ithalata ek vergi uygulamasının geçici süre kaldırılmasını istedi.

Salgının ilk dalgası sonrası artan talebe bağlı olarak yükselen iplik fiyatlarında yeni bir zam dalgası başladı. Kurda yaşanan düşüş fiyatlara yansıtılmadığı gibi, temmuz ayından bu yana iplik fiyatları yüzde 10’a yakın zamlandı.

Dünya’dan Yener Karadeniz’in haberine göre sektör temsilcileri, çözüm olarak daha önce pek çok sektörde defaatle dile getirilen ithalata ek vergi uygulamasının geçici süre de olsa askıya alınması talebini yineledi. Söz konusu talep Örme Sanayicileri Derneği (ÖRSAD) Başkanı Fikri Kurt’tan da geldi. Kurt, şöyle konuştu:

Vadeler 3 aya kadar geriledi

“İplikçiler kur arttığında fiyatları anında yükseltirken düştüğünde aynı refl eksi göstermiyor. Şimdi kur aşağı da düşüyor ama kimse bu düşüşü fiyatlara yansıtmıyor. Üstelik fiyatlarda yukarı yönlü hareket devam ediyor. Temmuz ayından bu yana pamuk ipliğinde fiyat artışı yüzde 10’u geçti. 38 TL’den 42,5 TL’ye kadar çıktı.

Üstelik vadeler de kısaldı. Peşin aldığımız ürünün fiyatı daha önce 35-36 TL iken şu anda peşini 38 TL’ye çıktı. 3 ay vadelisi de ise 42 TL’ye yükseldi. Daha önce iplik fabrikaları 5-6 ay vade ile mal satarken bugün bu vadeler 3 aya kadar geriledi.”

Ek vergi yüzde 20-30

Sistemin gittikçe daraldığını belirten Kurt, şu değerlendirmeyi yaptı: “Şu anda talep yüksek. Elyaf fiyatından daha fazla iplik fiyatlarında artış söz konusu. Pamuk elyafının yarıya yakınını ithal ediyoruz, sonra ipliğe çeviriyoruz ve ihraç ediyoruz. Biz ÖRSAD olarak şunu söylüyoruz. Pamuk elyafı dışardan vergisiz alınabiliyorsa iplikte neden ek vergi uygulanıyor. En azından talebin bu kadar arttığı bu dönemde vergisiz olarak alınabilsin. Böylece spekülatif hareketlerin de önüne geçilebilir. Şu an ithal iplikte yüzde 20-30 civarında ek vergi uygulanıyor. En çok istihdamı ve katma değeri hazır giyim ve dokuma sektörü sağlıyor. İpliğin ihracatta kg değeri 3,3 dolar. Dokumada 8,5-15 dolar, hazır giyimde ise 15 dolar ve üzeri. Türkiye bu şekilde nasıl katma değer geliştirecek ve ihracatını geliştirecek.”

 

Kaynak: patronlardunyasi.com

 

BAKMADAN GEÇME

Benzer Haberler